PvdA tevreden over uitkomst debat over Beleidskader Jeugd

Maandagavond 17 december 2018 heeft de PvdA in de laatste raadsvergadering van dit jaar bij de behandeling van het Beleidskader Jeugd de puntjes op de i gezet voor kinderen die door hun afkomst minder kansen hebben in het onderwijs. Alhoewel het amendement dat de PvdA samen met GroenLinks indiende het niet haalde, bleek bij de eindstemming over het Beleidskader Jeugd dat het deelbesluit ‘verbreden van de doelgroep onderwijsachterstandenbeleid’ met een nipte meerderheid toch nog werd verworpen. Hierdoor blijft de focus gericht op het bestrijden van taalachterstanden.

PvdA-raadslid Emiel Holtermann vroeg in het debat aan aan de wethouder of hij zich wel realiseerde dat de taalachterstanden op dit moment bij lange na niet zijn weggewerkt en dat daar de aanpak op gericht moet blijven. “Als we nu de focus op taalachterstanden gaan verbreden, zetten we de deur dan niet op een kier?”, zo vroeg hij zich af. “En voordat je het weet, staan de sluizen open en spoelen we het kind met een taalachterstand weg door het afvoerputje! Dat mag niet gebeuren!”

Ook wees hij op het juiste spoor voor het oplossen van sociaal-emotionele problemen bij kinderen die in onveilige situaties verkeren door bijvoorbeeld vechtscheidingen. “Hebben we daar geen andere trajecten voor? Hebben we naast de jeugdhulp daar niet het passend onderwijs voor uitgevonden? Moeten we daar niet onderwijs en zorg meer aan elkaar koppelen, inclusief de budgetten?” Daarvoor diende de PvdA samen met GL en het CDA een motie in om de wethouder te vragen om hierover het overleg aan te gaan met niet alleen de jeugdzorg, maar ook met de samenwerkingsverbanden passend onderwijs en hun óók uit te dagen om steun te bieden aan jonge kinderen die nog niet leerplichtig zijn. Deze motie werd in de raad bijna unaniem aangenomen, alleen de VVD stemde tegen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren