Katern

PvdA Nieuwegein stelt vragen over de eigenbijdrage in de WMO

De vakanties zijn weer zo een beetje voorbij. Ook de politiek laat weer van zich horen in Nieuwegein. Vandaag laat de PvdA in Nieuwegein weten zich bezorgd te maken over de eigen inkomensafhankelijke bijdragen die inwoners moeten doen. Deze zouden niet in overeenstemming zijn met de beschikbaar gestelde zaken, bv een traplift. ‘Reden voor de PvdA om hierover vragen te stellen’ aldus Marianne Spalburg, fractievoorzitter van de PvdA in Nieuwegein.

Spalburg: ‘Vanuit de stad bereiken ons berichten dat de inkomens afhankelijke bijdragen bij de WMO dusdanige proporties aannemen, dat wij ons afvragen of dit nog wel redelijk is. Dat er bijdragen worden gevraagd is niet het probleem, alleen de hoogte roept bij de inwoners en de PvdA wel de nodige vragen op. De balans lijkt niet te kloppen.’

Spalburg laat weten: ‘Voor een traplift moeten sommige inwoners € 400,00 per 4 weken bijdragen over een periode van 5 jaar. Dan komen wij uit op een bijdrage van € € 26.000,00 voor een traplift. Bij navraag blijkt dat de prijs van een nieuwe traplift ergens tussen de € 8.000 en € 10.000 ligt (inclusief plaatsing). Verder lijkt de WMO alleen een traplift met standaard een buitenbocht te leveren.’ Daarom de volgende vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nieuwegein:

 1. Wordt de inkomens afhankelijke bijdrage die inwoners moeten betalen ook gerelateerd aan de prijs die de Gemeente moet betalen voor een traplift? Deze vraag geldt tevens voor andere benodigde artikelen, zoals bv een scootmobiel. 

2. Waarom is de bijdrage die inwoners moeten betalen hoger dan de prijs die men privé zou moeten betalen voor benodigde zaken? 

3. In hoeverre wordt het bezitten van een eigen woning meegewogen met de eigen bijdragen? 

4. Houdt de Gemeente geld over aan de geleverde zaken in bruikleen? 

5. Wordt het geleverde nadat de volledige prijs is betaald d.m.v. bijdragen aan het eind van de rit eigendom van de inwoner? Indien nee, waarom niet? 

6. Als PvdA zijn wij er steeds vanuit gedaan dat er maatwerk wordt geleverd. Wat is de reden dat de WMO alleen maar 1 type lift levert, namelijk met een bocht aan de buitenkant? 

7. Wordt er rekening gehouden met de mantelzorger die ook gebruik moet maken van de trap? 

8. Kunt u ons de prijs geven van een nieuwe traplift die door de WMO wordt verstrekt en geplaatst? 

9. Wat is de reden dat de bijdragen van inwoners 4- wekelijks worden geïnd en niet per maand? 

10. Kan er bij het innen van de bijdragen verschil worden gemaakt naar de uitbetaling van het inkomen? 4-wekelijks of maandelijks? 

11. Worden ingehuurde werknemers bij Geynwijs voldoende geïnformeerd over de nieuwe werkwijze en de reden waarom? Gezien de onprettige wijze waarop men in een enkel geval wordt aangesproken. 

12. In 2e instantie wordt er door verwezen naar 2e hands liften. Kan dit standaard worden mee genomen in het keukentafelgesprek?

One thought on “PvdA Nieuwegein stelt vragen over de eigenbijdrage in de WMO

  1. Blij met de vragen van deze locale PvdA over onbegrijpelijke gang van zaken, die wij dagelijks tegenkomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!