PvdA Nieuwegein bezorgd over gevolgen bestuursakkoord

Het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn vorige week een concept-bestuursakkoord overeengekomen dat op 8 juni aan de gemeenten voor instemming wordt voorgelegd. Met het bestuursakkoord wordt een bezuiniging van circa 2 miljard doorgevoerd die bovenop de bezuinigen ten gevolge van het regeerakkoord komt. De PvdA heeft het college in een artikel 42 brief gevraagd voor de raadsvergadering van 25 mei duidelijk te maken wat de effecten van het concept-bestuursakkoord voor de gemeente Nieuwegein en haar inwoners zijn. De PvdA maakt zich hier grote zorgen om.
In het bestuursakkoord is afgesproken dat er fors bezuinigd gaat worden op de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en de Wet arbeidsongeschiktheid jonggehandicapten (Wajong). Regels worden aangescherpt waardoor degenen die het meest kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt afhankelijk worden van een bijstandsuitkering wanneer zij geen werk vinden.
Bovendien neemt het kabinet zich voor dat gemeenten alleen nog armoedebeleid mogen voeren wanneer sprake is van een inkomen van minder dan 110% van het sociaal minimum. Hierdoor wordt de gemeentelijke beleidsvrijheid beperkt. Veel gemeenten, waaronder Nieuwegein, hebben een ruimhartiger armoedebeleid.
De PvdA is erg bezorgd over de effecten van een combinatie van stapeling van maatregelen (korting van de budgetten om mensen aan het werk te helpen, invoering van de huishoudstoets, verlaging van de bijstand, overgang van dagvoorziening en begeleiding naar gemeenten, invoering van de IQ-maatregel).
Verder vreest de PvdA voor de financiële risico’s die het bestuursakkoord met zich mee zal brengen. Gemeenten zijn nu al verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en de Wet Maatschappelijke ontwikkeling (WMO). Straks worden zij dit ook voor de Wet Werken naar Vermogen (WWnV), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Jeugdzorg. Vanwege het ‘open einde’ karakter van deze regelingen zijn de financiële risico’s voor gemeenten enorm. De bezuinigingen door het huidige regeringsbeleid en de bezuinigingen uit het bestuursakkoord worden maar beperkt gecompenseerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk