Katern

PvdA maakt zich zorgen om halvering vrijgesteld vermogen bijzondere bijstand

De PvdA in Nieuwegein maakt zich zorgen om inwoners die geconfronteerd worden met onverwachte extra uitgaven voor mensen met een laag inkomen. Reden is dat de gemeenten het vrijgesteld eigen vermogen bij bijzondere bijstand gaat halveren.

De PvdA heeft daarom in een zogeheten Art. 42 brief vragen gesteld aan het college van B&W in Nieuwegein, omdat zij vanuit de inwoners heeft gehoord dat zij na jarenlange kwijtschelding van gemeentelijke belastingen (dit geldt voor inwoners met een inkomen tot 100% van het sociaal minimum) nu ineens worden geconfronteerd met een afwijzing. De afwijzing is omdat deze mensen een spaarpotje hebben dat hoger is dan € 2.960. Voor 1 januari 2016 was dit vermogen vrij tot een bedrag van € 5.895. De inwoners zijn hiervan niet op de hoogte gesteld.

Deze halvering van het vrijgesteld vermogen lijkt voor meerdere regelingen in de bijzondere bijstand te gelden. Het gaat hier om forse bedragen voor mensen die het laagste inkomen hebben. Voor een alleenstaande bedraagt de kwijtschelding een bedrag van bijna € 400,- voor een huishouden met meer inwoners is dit nog aanzienlijk hoger. ‘Als je als inwoner al jaren vrijstelling krijgt en nu ineens niet, dan betekent dat nogal wat’ aldus PvdA raadslid Marianne Spalburg. Het gaat hier om inwoners met het laagste inkomen.

Spalburg: ‘De PvdA vindt het heel vreemd dat in een tijd waar de overheid extra gelden ter beschikking stelt om het armoedebeleid te versterken het college besluit om het vrijgestelde vermogen bij bijzondere bijstand te verlagen en niet een klein beetje maar gewoon halveert.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk