PvdA bepleit afschaffing minimum jeugdlonen

PvdA Nieuwegein is voor een fatsoenlijk loon op tenminste volwassen minimumloon voor medewerkers tussen de 18 en de 23 jaar en vraagt hierin actie van Gemeente Nieuwegein. In schriftelijke vragen aan het college vraagt het de gemeente om die ondergrens te verhogen en bovendien dezelfde eisen te stellen aan de bedrijven waar de gemeente diensten bij inkoopt. Indiener van de schriftelijke vragen is PvdA-fractielid Guido Bamberg.

Al enkele weken voert FNVjong onder de naam ‘Young and United’ actie tegen het jeugdloon. Dit is in sommige gevallen tot de helft lager dan het volwassen minimumloon. Pas in het 23ste levensjaar wordt dit omgezet naar het normale volwassen minimumloon.

De PvdA Nieuwegein vindt dat, net als de vakbeweging een vreemde redenatie, want op je 18e ben je volwassen. Guido Bamberg: ‘Je mag stemmen, autorijden en alcohol drinken op je 18e. Waarom wordt er dan een kunstmatige grens van 23 jaar gehanteerd van jeugdloon, voor het uitvoeren van volwaardig werk?’

De gemeente vervult als grote werkgever van Nieuwegein wat PvdA Nieuwegein betreft een voorbeeldfunctie en zou daarom ook hierin het voortouw moeten nemen. In de ingediende schriftelijke vragen wordt aangedrongen op het verhogen van alle jeugdlonen naar de normale minimumloon bij de cao-onderhandelingen met de vakbond in 2016. Tevens wordt voorgesteld om als extra voorwaarde op te nemen om uitsluitend diensten in te kopen bij bedrijven die aan jongeren tot en met 23 jaar volwassenloon betalen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren