Katern

Puts van zwemvereniging Aquarijn behaalt goud op de 50m vrije slag

Zwemmer Jesse Puts van zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein heeft vrijdag bij de WK kortebaan in Windsor (Canada) de wereldtitel gepakt op de 50 meter vrije slag korte baan. Puts is pas de derde Nederlandse wereldkampioen bij de mannen. De 22-jarige Puts verraste de favorieten en tikte als eerste aan in 21,10 seconden. De houder van het Nederlands record (21,05) veroverde daarmee zijn eerste grote titel. Puts bleef de grote favoriet Vladimir Morozov uit Rusland net voor. Morozov tikte aan in 21,14 en moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar de Litouwer Simonas Bilis (21,23).

Medaille mogelijk
Puts pakte woensdag met de gemengde estafetteploeg zilver op de 4×50 vrij. De sprinter had zich als zesde geplaatst voor de finale van de 50 vrij, met een tijd van 21,33.

Nieuwegein
Jesse Puts traint in Nieuwegein bij zwemvereniging Aquarijn. Puts maakt daar grote stappen als sprinter. Hij miste afgelopen zomer op drie honderdsten van een seconde de limiet voor de Olympische Spelen op de 50 vrij.

Prestatie
Wouda liet voorafgaand aan de WK kortebaan al weten hoge verwachtingen te hebben van Puts, maar toch werd ook de hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg vrijdag compleet verrast. “Dat Jesse hier iemand als Vladimir Morozov eraf zwemt, is ronduit verrassend. Dit had ik niet aan zien komen”, aldus Wouda vanuit Canada. “Een geweldige prestatie.”

Wouda was in 1998 de eerste die de wereldtitel wist te bemachtigen voor Nederland. De huidige hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg veroverde bij de WK langebaan in Perth de wereldtitel op de 200 meter wisselslag. Maarten van der Weijden pakte in 2008 goud op de 25 kilometer bij de WK openwaterzwemmen in Sevilla.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk