Publiek welkom bij inhijsen eerste sluisdeur 3e kolk Beatrixsluis op 23 augustus

Het is bijna zover! Sas van Vreeswijk verwacht op 23 augustus (en dus niet op 22 augustus zoals eerder is aangekondigd) in opdracht van Rijkswaterstaat de eerste van de vier sluisdeuren in Nieuwegein op zijn plek in de deurkas van het buitenhoofd van de sluis (Lekzijde) te kunnen hijsen. Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk richten een uitkijkplek in zodat het publiek dit spectaculaire schouwspel goed kan zien. Omdat dit een bijzondere operatie is waarbij de veiligheid voorop staat en ook de waterstand op de Lek en weersomstandigheden van invloed kunnen zijn, kan de datum en het verloop van de hijsoperatie nog wijzigen, hou daarvoor onze sites in de gaten.

Reis
De eerste twee deuren, die ieder 28 meter lang, 6,25 meter dik en 14 meter hoog zijn en per stuk 490.000 kilo wegen, kwamen op 30 juli aan in Schiedam. Daar zijn ze de afgelopen weken afgebouwd. Op dinsdag 21 augustus komen zij per duwbak naar Nieuwegein. Zij reizen via de Nieuwe Maas en de Lek naar het Lekkanaal. Na aankomst liggen ze ten zuiden van de Prinses Beatrixsluis achter het bestaande remmingwerk klaar. Woensdag 22 augustus wordt de kraan opgebouwd voor de hijsoperatie op donderdag 23 augustus (de eerste deur) en vrijdag 24 augustus (de tweede deur). Deze data kunnen nog wijzigen.

Inhijsen imposant
Een kraan van 42 meter hoog zal de deuren ophijsen. De kraan op het ponton met de deur erin hangend is gezekerd; de kraan zelf kan geen draaiende bewegingen maken. Het ponton wordt in de juiste positie gemanoeuvreerd d.m.v. kabels en lieren. Tijdens de hijsoperatie geldt een snelheidsbeperking voor de scheepvaart in de voorhaven (Lekzijde) om golfslag te voorkomen. Op deze manier waarborgt Sas van Vreeswijk de veiligheid.

Het ponton manoeuvreert de deur vervolgens tot boven de deurkas. Vanaf daar laat Sas van Vreeswijk de deur langzaam de deurkas in zakken. Het belooft een imposant schouwspel te worden!

Dagverloop op donderdag
Het meest spectaculaire deel van de operatie – het hijsen van de deur en het manoeuvreren naar de deurkas – gebeurt volgens de planning op donderdag 23 augustus in de ochtend. De hijsoperatie start rond 08.00 uur. De deur hangt naar verwachting rond lunchtijd boven de deurkas van het buitenhoofd. Als laatste deel van de operatie laat Sas van Vreeswijk de deur langzaam de deurkas in zakken. De inschatting is dat de deur halverwege de middag op zijn plek zit. Dit alles onder voorbehoud van zaken die mee of tegen kunnen zitten en de weersomstandigheden, de data en tijdstippen kunnen op het laatste moment nog wijzigen. Hou voor de actuele planning onze sites in de gaten.

Uitkijkplek op donderdag
Het inhijsen van de eerste sluisdeur is te bekijken vanaf een uitkijkpunt op de westelijke voorhavendijk in Vreeswijk-Nieuwegein. Aan de oostkant van het kanaal is geen mogelijkheid om de hijsoperatie te bekijken. Bezoekers zijn op donderdag 23 augustus vanaf 08.00 uur van harte welkom. De westelijke voorhavendijk wordt speciaal hiervoor afgesloten voor autoverkeer. Medewerkers van Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk geven uitleg. Voor een kopje koffie, een zomerse versnapering en water wordt gezorgd. Overige hapjes en drankjes dient men zelf mee te nemen. Er zijn twee mobiele toiletunits aanwezig.

Naar verwachting wordt op vrijdag 24 augustus de 2e deur geplaatst. Die dag zijn er geen extra publieksvoorzieningen. Rijkswaterstaat adviseert daarom om op donderdag te komen kijken en om indien mogelijk met de fiets te komen. Als u toch met de auto komt, is het verzoek om te parkeren bij industrieterrein De Wiers en via de Nieuwe Kerkweg naar de voorhavendijk te lopen (circa 4 minuten). Volg daarbij alstublieft de aanwijzingen van de verkeersregelaars ter plaatse op. Vanwege een kleine klim de dijk op is stevig schoeisel aan te raden. Op de dijk is er niet gezorgd voor zitgelegenheid, u kunt desgewenst uw eigen klapstoeltjes meenemen.

Op woensdag is de opbouw van de kraan. Op deze dag liggen de deuren goed zichtbaar voor publiek afgemeerd ten zuiden van de Beatrixsluis.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!