Provincie Utrecht start proef: wordt deze smeerauto het wondermiddel tegen piepende trams?

Eindelijk minder nat en koud weer, het is een opluchting voor velen. Nadeel: bij droger en warmer weer maakt de tram tussen Utrecht, Nieuwegein-Zuid en IJsselstein meer geluid. En dit zogeheten ‘booggeluid’ was de laatste tijd al onderwerp van gesprek, met name onder inwoners van IJsselstein. Daarom heeft de provincie vannacht een speciale smeerauto ingezet, om deze piepende rails tegen te gaan.

“We hebben de auto geleend van de gemeente Amsterdam, waar ze dezelfde klachten hebben”, vertelt Ron van Dopperen van de provincie Utrecht. “Eerst werd er handmatig gesmeerd door medewerkers van de provincie, een lapmiddel. Nu hebben we met deze installatie automatisch kunnen smeren over beide sporen.”

Nagels over het schoolbord
Vanwege onderhoud en gedoe met een vergunning reed de tram lang niet. Maar sinds enkele maanden rijdt de tram tussen Utrecht, Nieuwegein-Zuid en IJsselstein weer en dat bleef niet onopgemerkt. Met name in IJsselstein klaagden omwonenden over het piepende geluid. “Alsof iemand met zijn nagels over het schoolbord krast”, zei één van hen eerder tegen RTV Utrecht.

“Waar trams rijden, zal altijd wel geluid voorkomen”, zegt Van Dopperen. “Het is nu alleen de laatste tijd met name bij IJsselstein wel heel erg. Daarom proberen we deze smeerauto nu uit, om te kijken of we het op willen nemen in ons assortiment.”

Wondermiddel
Mocht de auto een wondermiddel blijken, wil de provincie ook zo’n smeerauto aanschaffen. “Maar we kijken ook naar smeerinstallaties die aan de rails worden bevestigd en dus lokaal – met name in de bochten – hun werk kunnen doen.”

De komende zes weken wordt de smeerauto twee keer per week ‘s nachts ingezet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk