Katern

Project Poldermolen Oudegein sleept 5856 euro in de wacht

Afgelopen dinsdagmiddag is de winnaar bekend gemaakt van de VriendenLoterij Molenprijs. Tijdens deze feestelijke middag, in de overvolle molen ‘De Ster’ in Utrecht, mocht de winnaar, de Molenstichting Midden- en Oost Groningen, maar liefst 75.000,- euro in ontvangst nemen. Stichting Poldermolen Oudegein uit Nieuwegein werd met 5856 stemmen uiteindelijk tweede. De winnaar kreeg ruim drie keer zoveel stemmen.

De vier genomineerden, herbouw wipkorenmolen Vianen, Backhuijs Voorste Molen in Hellouw, restauratie De Noordstar in Noordbroek en de Speel- & leer minipolder Oudegein, hadden allemaal een projectplan ingediend. Het plan van de Stichting Poldermolen Oudegein is om kinderen te laten zien en ervaren om het water op het juiste peil te houden om droge voeten te houden. Met de uiteindelijke tweede plek voor de stichting uit Nieuwegein wonnen zij 5856 euro, wat een mooi bedrag is om het plan een eerste aanzet te geven.

Projectplan Speelpolder van Poldermolen Oudegein
In de speelpolder kunnen kinderen straks door het zelf te doen ervaren, hoe belangrijk de techniek is om het waterpeil met een molenrad en sluisje te regelen. ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En juist daarom is het zo belangrijk om ook de nieuwe generaties te laten zien dat ze trots kunnen zijn op onze molens als bijzonder historische erfgoed’ aldus de Stichting Poldermolen Oudegein.

Het project komt tot stand in nauwe samenwerking met de gemeente Nieuwegein en de partners van het Natuurkwartier met het regionale project Buitenwijs (buitenlessen voor de basisschool) en de provinciale erfgoedinstellingen, het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) Midden-Nederland, en leerlingen van het Cals College.

Over de VriendenLoterij Molenprijs
De VriendenLoterij Molenprijs is ingesteld door De Hollandsche Molen in samenwerking met de VriendenLoterij. Met deze publieksprijs willen deze organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt ieder jaar een moleneigenaar in staat een molen te verfraaien, herstellen of een project te ontwikkelen dat iets toevoegd aan de molen, zoals in Nieuwegein het projectplan Speelpolder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk