Prinses Beatrixsluis opent haar deuren tijdens Open Monumentendag

De Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein is het grootste, monumentale binnenvaartsluis-complex van Nederland. Voor het eerst sinds de opening van de 3e kolk en de renovatie van de beide andere sluiskolken, houden Sas van Vreeswijk en Rijkswaterstaat hier weer een Open Dag. Wil je weten hoe de sluis nu functioneert? Kom langs op zaterdag 9 september tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

Rondleidingen
Je kunt die dag deelnemen aan een rondleiding. Bekijk de bedienruimte en zie wat het werk van een sluismeester inhoudt. En kom meer te weten over de techniek bij de heftorens. Vanaf het balkon overzie je niet alleen het hele complex, maar geniet je ook van een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook vertellen we meer over het onderhoud en over de bijzonderheden van de 3e kolk.

Let op, het kan, zeker in de middag, erg druk worden bij de rondleidingen. Houd rekening met wachttijden. Vooraf aanmelden is niet mogelijk. Tijdens het eventuele wachten kan iedereen op een afgezet gedeelte van het sluiscomplex rondkijken. De bedienruimte en heftoren zijn omwille van ieders veiligheid alleen via de rondleiding toegankelijk.

Door de jaren heen
Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 openen vele monumenten in Nederland gratis hun deuren voor het grote publiek.

Rijksmonument Prinses Beatrixsluis stamt uit 1938. Door de jaren heen is het complex veranderd: uitgebreid en gemoderniseerd. Echter, ook oorspronkelijke technieken zijn in gebruik gebleven en het complex is bij de aanleg van de 3e kolk qua aanzicht zelfs flink teruggebracht naar de historische staat. Monument-waardig!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk