Katern

Prinses Beatrixsluis opent haar deuren

Zin om rond te kijken bij de imposante Prinses Beatrixsluis? Dat kan op zaterdag 10 september tussen 10:00 en 17:00 uur. Rijkswaterstaat en aannemer Sas van Vreeswijk stellen de sluis dan deels open voor het publiek. Dit omdat er twee zaken zijn te vieren: de 30ste editie van Open Monumentendag en de start van de werkzaamheden bij de sluis. Er is die dag op en rond de sluis dan ook van alles te beleven.

Er valt te kiezen uit twee verschillende rondleidingen:

Een rondleiding naar de bedienruimte waar men kan zien wat het werk van een sluismeester inhoudt en
een rondleiding naar één van de heftorens. Dan kan men de binnenkant van de heftoren bekijken en bovenin genieten van het uitzicht. Dan is ook goed te zien waar de 3e sluiskolk komt. Voor deze rondleiding is de minimumleeftijd 8 jaar en geldt omwille van de veiligheid: één kind per volwassene.
Aanmelden is voor beide rondleidingen verplicht en kan op de dag zelf bij het inschrijfpunt bij de tent aan de kantooringang van de sluis. Bij beide rondleidingen moeten bezoekers trappen lopen. Er is geen lift aanwezig. Stevig schoeisel is aan te raden. Het beste is om met de fiets te komen, want bij de sluis is weinig parkeergelegenheid.Beatrixsluis0078G

Ook is de kazemat aan de Schalkwijkse Wetering te bezoeken. Een unieke mogelijkheid, want deze kazemat is normaal niet toegankelijk. Komende winter verplaatst Rijkswaterstaat de kazematten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie om ruimte te maken voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de 3e kolk. Een archeoloog, gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog, vertelt meer over het gebruik van de bunker. Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig. Bij de kazemat kunnen geen auto’s geparkeerd worden, wel fietsen.

In het kantoorgebouw naast de sluis is een 3D-animatie te bekijken. Zo ziet men hoe het sluizencomplex er straks uit komt te zien. Medewerkers van Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk geven uitleg over de bouw. De werkzaamheden starten 1 september.

Aan de kinderen is ook gedacht. In de kinderhoek vinden ze een mooie kleurplaat speciaal over deze sluis (ook om mee te nemen), kunnen ze een bouwplaat van de wagen van een weginspecteur in elkaar zetten, een miniatuur sluis zelf bedienen en zich laten schminken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren