Prinses Beatrixsluis op Open Monumentendag: rondleiding, patrouilleschip en meer

De Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein is op Open Monumentendag op zaterdag 9 september tussen 10.00 uur en 17.00 uur geopend. Neem deel aan een rondleiding om het meeste van het sluiscomplex te zien. Kom bijtijds om wachttijden zoveel mogelijk voor te blijven. Een kijkje nemen op een patrouilleschip van Rijkswaterstaat is ook mogelijk.

Rondleidingen
De sluis is het meest uitgebreid via de rondleiding te bekijken. De rondleiding gaat naar de bedienruimte en een van de heftorens en duurt ca een uur. Voor de rondleiding is de minimumleeftijd 8 jaar en geldt omwille van de veiligheid: één kind per volwassene. Deelnemers moeten trappen lopen, er zijn geen liften.

Je ziet sluismeesters aan het werk, de sluis is immers 24/7 in bedrijf. Je leert over de techniek van de sluis, over het onderhoud en de bijzonderheden van de 3e kolk. Op het balkon van de heftoren is prachtig uitzicht op het hele complex en de omgeving.

Patrouilleschip
Op het sluiscomplex kan iedereen op een afgezet gedeelte vrij rondkijken. Er is een infostand aanwezig en voor kinderen een schminker en kleurplaten. Aan de noordkant van de sluis ligt langs het Sluispad de hele dag (calamiteiten daargelaten) een patrouilleschip. Iedereen kan een kijkje aan boord nemen.

Aanmelden en parkeren
Aanmelden is voor de rondleiding verplicht. Dit kan niet vooraf, maar alleen op het terrein bij een inschrijfbalie. Het kan, zeker in de middag, erg druk worden. Dus kom indien mogelijk bijtijds en houd rekening met een wachttijd.

Rijkswaterstaat verheugt zich op uw komst op het grootste, monumentale binnenvaartsluiscomplex van Nederland. Kom svp indien mogelijk met de fiets. Bij de sluis is weinig parkeergelegenheid. Bij onverhoopt extreem slecht weer kan de dag helaas niet doorgaan.

Door de jaren heen
Rijkwaterstaat beheert meer dan 200 monumenten zoals sluizen, stuwen, bruggen, vuurtorens en tunnels. Ze zijn allemaal door de jaren heen veranderd. Op 9 september is publiek op 9 monumenten welkom. Rijksmonument Prinses Beatrixsluis stamt uit 1938. Er is veel veranderd: uitgebreid en gemoderniseerd. Maar ook oorspronkelijke technieken zijn in gebruik gebleven en het complex is bij de aanleg van de 3e kolk qua aanzicht zelfs flink teruggebracht naar de historische staat. Monument-waardig!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk