Prins Hendrik Internaat viert 105-jarig bestaan met een reünie

Het Prins Hendrik Internaat in Nieuwegein bestaat in augustus van dit jaar precies 105 jaar en viert dit met een reünie op zaterdag 19 september 2020. Oud-bewoners, voormalig medewerkers of ex-betrokkenen zijn van harte uitgenodigd voor deze reünie van het oudste internaat voor schipperskinderen, waarbij herinneringen aan de afgelopen jaren kunnen worden gedeeld. Vijf jaar geleden, op zaterdag 29 augustus 2015, vierde het internaat in Vreeswijk nog haar 100-jarig bestaan. Daarbij was Prinses Margriet aanwezig.

Wilt u erbij zijn, geef dan uw naam en adresgegevens door via het e-mailadres: phi-2020@outlook.com. U krijgt dan een officiële uitnodiging met meer informatie over het programma van de dag zelf. Wilt u liever schriftelijk reageren, stuur uw bericht dan naar het Prins Hendrik Internaat met vermelding van reünie 2020. Het Prins Hendrik Internaat is momenteel gevestigd aan de Industrieweg 1-B (3433 NL) in Nieuwegein. Prinses Margriet opende dit nieuwe internaat op 7 februari 1985 in Nieuwegein.

Over het internaat
Op 23 januari 1911 wordt er door de protestantse kerk in Vreeswijk een vereniging opgericht. Deze vereniging heet De Vereeniging tot stichting en instandhouding van een school met den Bijbel voor Schipperskinderen. In 1913 koopt de vereniging daarom in Vreeswijk een stuk grond. Omdat de schipperskinderen niet zomaar naar huis kunnen gaan, moest er een internaat voor deze kinderen komen. Daarom besloten ze om een internaat en een school voor deze kinderen te bouwen.

Op 28 augustus 1915 werd het Prins Hendrik internaat geopend. Er zijn op dat moment 94 leerlingen. De leerlingen krijgen naast de gewone vakken ook vakken die ze kunnen gebruiken als ze later zelf ook willen gaan varen.

Officiële opening van deschool met internaat door Z.K.H. Prins Hendrik op 28 augustus 1915
1e rij: 2e v.l. ds. H. Buitenhuis, 4e v.l, Prins Hendrik, 6e v.l, ds. J.J. Kuyper, 7e v.l.dhr. R.M. van den Berg Saparoea (burgemeester van Vreeswijk) 2e rij: 5e v.l, dhr. J. Hazelaar, 6e v.l. dhr. H. van der Meij

Het gebouw, toen nog gevestigd aan de Prins Hendriklaan, gaf plaats aan 160 kinderen. De jongens werden van de meisjes gescheiden. Op de begaande grond waren vier leslokalen. Omdat er soms gebrek was aan ruimte, werd de centrale hal tevens gebruikt als binnenspeelplaats. Naast de keuken en broodkamer waren er twee eetzalen, die elk plaats boden aan 80 kinderen. Op de eerste verdieping bevonden zich twee slaapzalen van 40 kinderen per zaal. Een voor de jongens en de andere voor de meisjes. En het trappenhuis bevond zich centraal in het midden in het gebouw met twee gescheiden trappen. Momenteel is het internaat gevestigd aan de Industrieweg 1-B in Vreeswijk.

Schipperskinderen en onderwijs nu
Tussen 1870 en 1950 groeiden tienduizenden kinderen op aan boord van binnenvaartschepen. Ze gingen meestal onregelmatig naar school of kregen een plekje in een kostgezin om ‘gewoon’ onderwijs te kunnen volgen. In het Prins Hendrik Internaat kregen de kinderen zowel onderwijs als kost en inwoning. Tegenwoordig wonen schipperskinderen tussen zes en achttien jaar vaak in een gezinshuis en gaan naar een school van hun eigen keuze.

Leuk weetje
In verband met de ontgroening van studenten die aan “De Horst” in Driebergen hun studie begonnen, werd door H.K.H. Prinses Christina in 1965 een bezoek aan de Prins Hendrikschool gebracht om er enige praktijkervaring op te doen. Dat was overigens niet het laatste bezoek dat H.K.H. Prinses Christina aan de Vreeswijkse onderwijsinstelling bracht. In verband met haar studie in de pedagogie aan de Rijksuniversiteit Groningen, liep zij gedurende enkele dagen -15 tot en met 18 januari 1968- stage te Vreeswijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren