Primeur in Nieuwegein: NVVE start met Levenskeuze Pad in winkelcentrum Cityplaza

De NVVE start woensdag 7 februari om 12.00 uur met het Levenskeuze Pad in winkelcentrum Cityplaza aan de Raadstede in de binnenstad van Nieuwegein. Het Levenskeuze Pad prikkelt mensen om op een laagdrempelige manier na te denken over de keuzes die gedurende het leven worden gemaakt. Ook laat het pad zien dat het mogelijk is alvast na te denken over mogelijke keuzes aan het levenseinde. Door dit jaar het Levenskeuze Pad op verschillende openbare plekken neer te zetten, benadrukt de NVVE dat praten over de keuzes in het leven heel normaal is.

Iedereen maakt op verschillende momenten in het leven – soms bewuste, soms onbewuste – keuzes. Beslissingen worden genomen over wel of niet samenwonen, wel of geen kinderen krijgen, wel of geen huis kopen, wel of niet een carrière najagen, et cetera. Keuzes hangen vaak samen met hoe iemand in het leven staat. Sommige mensen zijn zich heel bewust van het hier en nu, anderen nemen het leven zoals het komt en weer anderen zijn al bezig met de toekomst.

Keuzes aan het levenseinde
Fransien van ter Beek, bestuursvoorzitter van de NVVE: ‘Keuzes zijn ook aan het einde van het leven vaak mogelijk, als het lot dat jou gegeven is natuurlijk. Om dan nog regie te kunnen voeren, is het zaak tijdig na te denken over wat je nog wel en niet meer zou willen. Het gebeurt vaak dat mensen in een situatie terechtkomen die zij eigenlijk nooit gewild hebben. Zij zeggen bijvoorbeeld nooit in een verpleeghuis terecht te willen komen of niet afhankelijk te willen worden, maar gebeurt dat toch. Je kunt daar maar beter over nadenken en er tijdig over praten met je naasten en de huisarts. Vaak is regie mogelijk. Het Levenskeuze Pad helpt daarbij.’

Normaal gesprek
Door in 2024 met het Levenskeuze Pad langs te gaan bij winkelcentra en andere openbare plekken, laat de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde zien dat praten over het levenseinde heel normaal is en onderdeel zou moeten zijn van het dagelijkse leven. NVVE-vrijwilligers zijn steeds aanwezig om voorlichting te geven over wilsverklaringen en vragen te beantwoorden.

Week van de Euthanasie
Het Levenskeuze Pad is een activiteit in het kader van de Week van de Euthanasie van 5-11 februari. Er zijn verschillende evenementen. De hoofdmoot zijn acht gratis voorstellingen van het toneelstuk ‘Lang zal hij leven’ in Eemnes, Ommen, Veldhoven en Maassluis. Verder zijn er digitale lezingen over wilsverklaringen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk