Prijs stadswarmte Nieuwegein beperkt omhoog

De tarieven voor stadsverwarming in Nieuwegein gaan maar beperkt omhoog. Dat heeft Eneco verklaard aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht. De prijs van stadsverwarming is gekoppeld aan de gasprijs, die stijgt. Maar Eneco compenseert de stijging door een verlaging van het vastrecht. Ook Utrecht krijgt te maken met beperkte verhoging.

De prijs die Eneco mag rekenen wordt vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt. De ACM laat voor 2019 de koppeling tussen de gasprijs en prijs voor stadswarmte intact. Het kabinet gaf eerder al aan dat die koppeling voor de toekomst niet te handhaven is.

Eneco heeft vandaag laten weten dat de warmtetarieven van de energieleverancier weliswaar stijgen, maar in vergelijking een stuk minder dan de gasprijzen. Dat komt met name omdat het vastrecht omlaag gaat. Een woordvoerder van Eneco legt uit waarom die keus wordt gemaakt: “Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat warmteklanten profiteren van het feit dat ze thuis al geen gas meer gebruiken.”

6 thoughts on “Prijs stadswarmte Nieuwegein beperkt omhoog

  1. Leo

    Al jaren hebben we stadsverwarming en die was veel te hoog . Wij hebben nog nooit kunnen profiteren van de concurrentie op de energiemarkt. Je zou nu kunnen denken laat nu die koppeling met het gas los. Maar nee hoor, dit is geen stimulans om verder te gaan met duurzaamheid.

  2. Moeke

    Omdat je niet kunt privatiseren als iets van begin af al een ongelijkwaardige situatie is. Met ons belastinggeld verkregen en aan “politieke” vrienden weggegeven.

  3. bep

    prijs blijft veel te hoog in vergelijking met verwarming door eigen cv ketel; maar we hebben geen keus

  4. Pieter

    De koppeling tussen de gasprijzen en stadsverwarming is al tijden niet meer houdbaar, maar zolang de politiek niet het lef heeft om hier iets aan te doen, zijn de burgers de dupe.
    Enkele jaren geleden werd bekend dat de prijzen van stadsverwarming grofweg 8 euro per Gj te hoog zijn in vergelijking met vergelijkbare situaties. Afgezien van de gebruikelijke politieke verontwaardiging in de pers is er niets veranderd. Integendeel zelfs: bij nieuwbouwprojecten worden nieuwe bewoners gedwongen een contract te tekenen waardoor ze minimaal een aantal jaren stadsverwarming af moeten nemen op straffe van hoge boetes…

    1. Leo

      Ooit heb ik er een advocaat bij gehaald, ongeveer 1983, om het bij de geschillen commisie voor te dragen. Helaas bleek dat de gemeente Nieuwegein medeverantwoordelijk was voor de eventuele financiele gevolgen als ik in het gelijk.gesteld zou worden dat de prijs veel te hoog was en dat toen gezegd is dat het gemeenschappelijker belangrijker was dan mijn gelijk.

  5. Rien

    Heeft u genoeg van stadsverwarming? De politiek zou nu, zonder gezichtsverlies, de koppeling tussen de gasprijs en het tarief stadsverwarming los kunnen laten, maar er schijnen beletselen te zijn, die wij, domme burgers, niet begrijpen. Er worden nu weer andere redenen toegevoegd om de melkkoe stadsverwarming NIET los te koppelen van de gasprijs. Mijn advies : Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een pelletkachel (krijg je subsidie op!) l.c.m. een zonneboiler.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk