Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week een gezicht op de Oude Sluis met de Verlengde Dorpsstraat en de Oude Barbarakerk. De ansichtkaart komt uit 1905.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbrief- kaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart uit het archief komt deze week uit 1905. Het gaat om de Oude Sluis met Verlengde Dorpsstraat en de Oude Barbarakerk, gezien in zuidelijke richting.

De Oude Barbarakerk aan de Verlengde Dorpsstraat heeft van 1797 tot 1910 dienst gedaan. Op 14 juli 1910 werd de Barbarakerk aan de Koninginnenlaan plechtig ingewijd. De sluisdeuren van de Oude Sluis zijn in 1978 verwijderd en vervangen door een kistdam, die de sluis van de Lek scheidt.

De uitgever van de kaart was J. Olivierse uit Vianen. De drukker was Olivierse zelf en gedrukt in kleur.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren