Portret van de week: ‘Wie zit daar op het Anna van Rijn en won Juvenes Translatores?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ceres Verkaik.

Ceres Verkaik

Arend Bloemink: ‘Wanneer ik, in de straat waar het Portret van deze Week woont, op zoek ben naar het juiste huisnummer gaat er een voordeur open. Een vriendelijke mevrouw zegt ‘Ik denk dat u hier moet zijn… ik zag u lopen met de camera!’. Het klopt. ‘Kom binnen!’. Een heerlijke ontvangst, ik voel me welkom!’

‘Binnen wacht het Portret. We stellen ons voor. Moeder en dochter. De dochter is het Portret: Ceres. Ik vraag nog even hoe ik haar naam uitspreek. Dan vraag ik Ceres wáár ze gefotografeerd wil worden. Binnen, buiten in de tuin, op straat… Ceres stelt voor met haar laptop aan tafel te gaan zitten. Daar waar ze veel tijd doorbrengt vanwege haar naderende examens en vanwege haar vertaal- en redactiewerk. ‘

‘Terwijl ik Ceres interview en fotografeer, slaat Samantha (Ceres’ moeder) het tafereel met terechte trots geamuseerd gade.’

Maak middels de antwoorden die Ceres Verkaik op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft nader met haar, met haar behaalde resultaten, met haar toekomstplannen en met hoe zij over Nieuwegein denkt, kennis.

Wie ben je?
Ik ben Ceres Verkaik, 17 jaar oud en geboren in Utrecht. Ik heb op basisschool de Trompetvogel gezeten, om vervolgens een paar honderd meter verderop op het Anna van Rijn College aan de Albatros te starten in 2013. Daar doe ik nu tweetalig gymnasium met een NG-profiel. In mei is het erop of eronder: dan doe ik eindexamen. In de afgelopen 6 jaar ben ik erachter gekomen dat vakken als biologie en scheikunde mij niet kunnen enthousiasmeren (ondanks mijn profielkeuze), waardoor ik uiteindelijk voor een studie in een hele andere richting heb gekozen. Ik ga Creative Business studeren aan Inholland Rotterdam, wat ook betekent dat dit mijn laatste maanden in Nieuwegein zijn. De studie leidt je op tot een professional die creatieve mediaconcepten kan bedenken, uitvoeren en in de markt zetten.

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ga ik nog naar school. In huiswerk, leren en verslagen schrijven, gaat veel tijd zitten, vooral omdat ik nu in mijn eindexamenjaar zit. Dit betekent dat ik er niet veel naast kan en wil doen. Men zegt altijd dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, wat ik kan beamen. De afgelopen 6 jaar lijken eeuwig te duren. Gelukkig is het einde in zicht.

Naast school ben ik ook freelance content creator. Ik sta ingeschreven op fiverr.com waar zzp’ers in contact kunnen komen met bedrijven en particulieren die hun diensten kunnen gebruiken. Ik schrijf web content, artikelen en ik proofread en edit andermans stukken. Daarnaast maak ik ook vertalingen van NL-EN en EN-NL. Hierdoor had ik al wat kunnen ‘oefenen’ voordat ik meedeed aan Juvenes Translatores en won – wat mij overigens ook dit interview heeft gebracht. Op fiverr.com werk je dan per opdracht, wat ik persoonlijk erg fijn vind. Zo kan ik zelf bepalen wanneer en hoeveel ik werk, wat met een ‘normaal’ bijbaantje, zoals achter de kassa, niet altijd mogelijk is. Daarnaast is dit werk ook een mooie aanvulling op mijn CV.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Mijn eerste levensjaar heb ik in Nieuwegein doorgebracht. Daarna ben ik naar Maarssen verhuisd, waar ik bijna drie jaar heb gewoond. In 2006 ben ik met mijn moeder weer terug naar Nieuwegein gekomen, dus nu woon ik al zo’n 13 jaar in Nieuwegein.

Wat vind je van Nieuwegein?
Als klein kind vond ik Nieuwegein top! Ik beweerde dat ik hier voor altijd zou blijven wonen: alles is zo vertrouwd en lekker dichtbij. In Nieuwegein is redelijk wat te zien en te doen. Denk aan Cityplaza, de kinderboerderij, sportscholen, Down Under, eetgelegenheden en een zwembad. Voor gezinnen met jonge kinderen en voor ouderen is dit ideaal. Zelf word ik nu iets minder enthousiast over Nieuwegein. Als stad komen we regelmatig in het nieuws en dat is lang niet altijd positief. Het bruisende Nieuwegein – zoals ik het me kan herinneren – lijkt beetje bij beetje te vervagen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Uitgaansgelegenheden! In Nieuwegein zijn deze er namelijk niet voor jongeren. Om uit te gaan moet je naar de buren in IJsselstein. Of naar Utrecht. Of 20 kilometer verderop naar Beesd: een van de weinige plekken met feesten voor jongeren onder de 18 jaar. U kunt zich voorstellen, dat als zulke afstanden ’s avonds of ’s nachts moeten worden afgelegd, ouders daar niet blij mee zijn. Dit vormt zo een beperkende factor.

Ik vind het daarnaast ook jammer dat het oude deel van Cityplaza, naast de trambaan, al een hele tijd leeg staat. Het zou leuk zijn als daar ook weer winkels o.i.d komen. Nu ziet het er een beetje troosteloos uit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren