Portret van de week: ‘Wie woont daar in een klein huisje in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Floor Heijmans.

Arend Bloemink: ‘Dat Nieuwegein een samensmelting is van een tweetal historische dorpskernen, dat wéten alle Nieuwegeiners wel. Maar dat er sinds enige tijd een nieuwe dorpskern is bijgekomen (neenee, dan bedoel ik niet Galecop, hoewel dat soms óók een dorp op zich lijkt), dát weten lang niet alle Nieuwegeiners. Dat nieuwe dorp is héél klein, rustiek, afgelegen en wordt gevormd door een aantal kleine huizen: Tiny Village Kleinhuizen!’

‘En dáár ga ik kennis maken met het Portret van déze Week. Wanneer ik het dorp binnenwandel, valt me de rust op. Een paar kinderen spelen hun spel, een moestuin, kippen binnen een omheining, twee vrouwen die een tent ondersteboven houden… en dan kom ik, aan de rand van het dorp, aan bij het Tiny House van Floor. Zíj is het Portret.’

‘Floor leidt me rond in haar woning, nou ja, ik draai me driehonderdzestig graden in het rond en klim even halverwege de trap naar de slaapverdieping. Dan heb ik alles gezien en constateer ik ‘klein, fijn, strak, licht, móói!’’

‘We gaan naar buiten. Hert is immers prachtig weer deze zaterdag! Ik vraag. Floor verhaalt. En zo komen als vanzelf de verschillende portretten tot stand. Een mooi mens deze Floor!’

‘Nieuwsgierig geworden? Maak dan, naar aanleiding van de antwoorden die zij geeft op de vijf altijd dezelfde vragen en middels de foto’s, nader kennis met de Floor Heijmans, bewoonster van een prachtig Tiny House in de Tiny Village Kleinhuizen, het Portret van deze Week!’

‘Oh, das waar ook: op 20 juli is er in Floor’s dorp een leuk feest: de Veldfuif, waar iedereen van harte welkom is!’

Wie ben je?
Ik ben Floor Heijmans, 42 jaar geleden geboren en getogen in Limburg. Ik ben de jongste uit een gezin van 4. Mijn meest dierbare vrienden liet ik na de basisschool achter voor een middelbare school waar ik tekenen kon kiezen als eindexamenvak op vwo nivo. Na mijn middelbare school ging iedereen ervan uit dat ik naar de kunstacademie zou gaan, maar ik besloot op mijn 18e naar Amsterdam te vertrekken en daar de sportacademie te doen. Na mijn afstuderen heb ik 10 jaar volgemaakt in Amsterdam om daarna terug te keren naar Limburg, Sittard om precies te zijn.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Na 15 jaar lesgeefervaring in sport op middelbare scholen, gevangenis en in de fitness branche zowel als docent als opleider van nieuwe docenten, had ik mijn neus er van vol en keerde ik terug naar wat het beste bij me past, tekenen. In België voltooide ik zowel opleiding klassiek animatiefilm als klassieke kunstopleiding model en portret.

Tijdens die laatste opleiding maakte ik kennis met de eeuwenoude kunst van tatoeage en sinds 2009 sta ik bij de KvK geregistreerd als kunstenaar met mijn eigen Studio Ink. Sinds mijn verhuizing vorig jaar is deze gevestigd in Utrecht aan de Nijverheidskade 15. Ik teken, schilder en tatoeëer in mijn studio en voor een kijkje kun je hier terecht.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik woon sinds eind april 2018 in Nieuwegein in het prachtige Rijnhuizen aan het Merwedekanaal.
Op basis van gunning mogen we met 10 Tiny houses tijdelijk wonen in de oude boomgaard aan de Kelvinbaan.

De gemeente Nieuwegein en projectontwikkelaar Kondor en Wessel zijn met name de 2 partijen aan wie wij deze tijdelijke invulling te danken hebben. LBP-sight helpt ons al geweldige buur steeds met raad en daad, net als Club Rijnhuizen. We noemen ons mini dorpje Tiny Village Kleinhuizen.

Wat vind je van Nieuwegein?
Komende vanuit zuid-Limburg was ik huiverig om het vele groen om me heen te verliezen. In mijn 10 jaar Amsterdam had ik al eens ervaren dat dat is wat ik het meest miste. Deze angst bleek volledig ongegrond, want we wonen momenteel in een klein stukje paradijs, een groene oase tussen de kantoren en bedrijven van Nieuwegein. Ik heb me nog nooit zo heerlijk op mijn plek gevoeld. Dat deze woonbestemming van tijdelijke aard is maakt het genieten misschien zelfs nog wel intenser. En laten we eerlijk zijn; alles in het leven is van tijdelijke aard.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Van wat ik zover ervaren heb ben ik vooral heel blij met en in Nieuwegein. Het is een groene gemeente met veel water, gelegen in het hart van Nederland, waar zorg en aandacht wordt besteed aan haar inwoners. Zowel cultureel als sociaal is er genoeg te beleven. We hebben met Kleinhuizen de visie om Nieuwegein nóg groener en socialer te maken.

Wat tot nu toe een eerste proef is geweest, willen we uitbreiden naar een ambitieuzer plan om zo ook steeds meer terug te kunnen geven aan de gemeente die ons onze eerste kans gaf. Graag willen we samenwerken met lokale bedrijven, organisaties en intitiatieven die op dezelfde groene lijn zitten als wij.

Momenteel hebben wij maandelijkse open dagen, een buurtmoestuin, deden we mee met “gluren-bij-de-buren”, organiseren we evenementen en borrels, rondleidingen, vergaderingen en info-middagen op “ons” terrein, maar voor een vervolg locatie gaan we ons aanbod voor de inwoners van de gemeente Nieuwegein naar een hoger plan tillen, zodat er nog directer en frequenter kan worden meegeplukt van wat we samen doen.

Met het einde van deze prachtige plek in zicht zijn wij voor onze doorstart dan ook druk op zoek naar een vervolg locatie. Alle tips zijn uiteraard van harte welkom!

One thought on “Portret van de week: ‘Wie woont daar in een klein huisje in Nieuwegein?’

  1. Conny Van der Wal

    Hey hallo
    Weer zo’n bijzonder leuk initiatief in ons Nieuwegein.
    Top om te lezen hoe mensen het leven vieren.
    En dit delen met anderen. Complimenten voor de fotograaf en zijn manier van schrijven!!!
    Het is idd een prachtige plek. Zou mooi zijn als deze oude boomgaard met hun nieuwe inspirerende kleurrijke “groene bewoners” mogen blijven
    Naast alle grootse plannen in park: Rijnhuizen.
    Het is een prachtig gebied waar oud en nieuw mooi samen kunnen vallen.

    Sociale duurzame groet van:
    :C🔅nny van der Wal 🙋

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk