Portret van de week: ‘Wie helpt daar naar een beter en aangenamer bestaan?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Renata Ramos.

Arend Bloemink: ‘Van Brazilië naar Nederland. Van Houten naar Nieuwegein. Van een wild leven naar een gebalanceerd bestaan. Een bestaan met daarin ruimte voor de ander. Gebaseerd op de ervaringen uit haar drugsverleden, waarover zij verhaalt in haar eerste boek dat zowel in het Portugees als in het Nederlands is verschenen (!), probeert ze nu die ander te helpen. Te helpen naar een beter en aangenamer bestaan.’

‘Inmiddels is haar tweede boek verschenen. Over hoe ze zich als Braziliaanse heeft weten te veranderen naar ‘een beter persoon naar de Nederlandse maatschappelijke voorbeelden en cultuur’. En nu rijgen de woorden, de teksten van het derde boek zich in haar hoofd aaneen. Het derde boek zal gaan over de verschillen tussen Brazilië en Nederland en meer nog, over de verschillen tussen Brazilianen en Nederlanders (komen wij Nieuwegeiners daar ook in voor?) en over wat wij van elkaar kunnen leren: op weg naar een betere wereld. Laat maar komen, Renata!’

Maak, op basis van de antwoorden die Renata Ramos geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen, kennis met haar, haar boeken en haar belangstelling in en voor de ander.

Wie ben je?
Ik ben Renata Ramos , 43 jaar, geboren in Brazilië. Sinds 5 jaar woon ik Houten en nu sinds 2 maanden in Nieuwegein. Ik heb een dochter van 15 jaar. Ik ben schrijfster, ik heb twee boeken geschreven in het Portugees en naar het Nederlands vertaald.

Boeken zijn mijn dingen, ik kan goed schrijven over verschillende sociale/maatschappelijke onderwerpen en vooral onderwerpen waar ik diep kan gaan en tot kern kan komen, om daarna ook oplossingen te geven.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk bij een Hotel in Houten, daarnaast sport ik heel graag in de sportschool en ben veel bezig met verschillende hobbys.

Ik ben bezig met verschillende boeken te schrijven, publiceren en te promoten. Ook ben ik bezig met vrijwilligers werk waar ik kan mensen met problemen probeer te helpen en waar ik luisterend hoor kan bieden.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Twee maanden.

Wat vind je van Nieuwegein?
Ik ben nog te te kort in Nieuwegein om een goed en diep idee over te hebben. Maar mijn eerste gevoelings zijn dat hier in Nieuwegein een mooie en gestructureerde stad is met een multiculturele omgeving. Maar er moet nog veel gebeuren en verbeterd worden, zoals de straten meer netjes , meer samen voor onze veiligheid zorgen, meer schoon, meer met elkaar dingen gaan doen… Hier wil ik graag mijn steentje aan bij dragen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
De problemen die in Nieuwegein zitten kunnen een mindere proportie hebben als de buurt samen gaat werken, iedereen moeten zijn steentje bij dragen, meer bewust worden over jouw samenleving, en samen denken in oplossingen, in mijn visie dit is de snellere en krachtigere oplossing voor alles.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk