Portret van de week: ‘Wie geeft daar keramiekles in Nieuwegein’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Julia Merkelijn.

Arend Bloemink: ‘Vanwege vakantieperikelen duurde het even voordat we elkaar, na enig heen en weer schuiven met data en tijdstippen, konden ontmoeten. Eindelijk was het dan zover en kon ik aanbellen bij Julia, het Portret van deze Week. Als de deur opengaat staat daar een zelfbewuste, vriendelijke vrouw met helderblauwe ogen, die me binnen noodt met de waarschuwing: ‘Denk aan het afstapje!’. Het is maar goed dat Julia me waarschuwt. Anders zou ik zomaar de kamer zijn ingerold. Daarvoor heeft ze me gelukkig behoed.’

‘Dan troont Julia me mee naar een plek áchter het huis, áchter de achtertuin. Daar bevindt zich een verstopt stuk gemeentegroen, van de omliggende achtertuinen afgescheiden met schuttingen. Dat laatste is dan minder mooi, maar ‘de mense’ hechten kennelijk aan privacy in de eigen achtertuin. Een heerlijk rustig stukje groen. Daar praten we, vertellen we èn maken we de foto’s.’

Maak, op basis van de antwoorden die Julia Merkelijn op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft en de foto’s nader met haar kennis.

Wie ben je?
Ik ben Julia Merkelijn In de winter van 1974 ben ik geboren in het Noord Hollandse Zaandam.

Op mijn 25 ste verhuisde ik naar Vianen waar Ik samen ging wonen met Patrick. 8 jaar later een huis gekocht in Nieuwegein Fokkesteeg. Een gezellig buurtje met houten huizen en een speelpleintje ertussen. Inmiddels wonen we er met onze zoon van 18 en dochter van 15 ons zoontje van 5. Een gezellige boel!


Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een atelier in de tuin waat ik workshops geef. Daarnaast huur ik wekelijks een ruimte in LaCaZa de wijk om keramiekles te geven bij Keramiekatelier Nieuwegein.

In mijn atelier coach mensen in het maken van een eigen urn of beeld om zo hun dierbare een mooi eerbetoon te geven. En werk ook in opdracht om geboortekunst of rouwkunst te maken en te ondersteunen bij rituelen. Je kunt meer informatie vinden op www.novasculptura.nl

Ik werk nog drie middagen op een Buitenschoolse kinderopvang. En heb een moestuin bij Ons Belang, waar ik bevriend ben geraakt met een medetuinder uit Syrië. Als ik daar kom, werken we samen in de tuin, drinken thee en ik leer hem Nederlands en hij mij wat woordjes Arabisch.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Sinds mei 2006 woon ik in een houten huis in de wijk Fokkesteeg. Helemaal gebouwd rond een speelpleintje met picknicktafel, pingpongtafel en een huisje met glijbaan Het voelt voor mij als een klein dorpje in de stad.

Wat vind je van Nieuwegein?
Nieuwegein is een stad vol culturen. Ik vind dat leuk en heb danook vrienden en vriendinnen uit allerlei landen. Het centrum is mooi geworden met de planten en bloemenbakken. Ook Vreeswijk en Jutphaas zijn fijn om te zijn. De bouwspeeltuinen zijn ook super!

Verder is alles van Arnhem tot Amsterdam van het strand tot aan Breda en Den Bosch op een uurtje rijden

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Wat ik mis in Nieuwegein zijn plekken waar je elkaar als buurtgenoten makkelijk kan ontmoeten. Zo wilde ik ons zijplantsoen als groene tuin. Dit werd toentertijd niet ondersteund. Ik heb een paar jaar later wel een boombloembak met bankje weten te realiseren. De buurttuinen die hier en daar ontstaan vind ik super.

Er is voor de leeftijd 18 tot 25 geen dans- uitgaanscentrum in Nieuwegein. Dat vind ik erg jammer. Zij zijn genoodzaakt om naar Utrecht te gaan of andere grote steden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren