Portret van de week: ‘Wie draagt haar steentje bij voor de wijk Fokkesteeg?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Hanny Plomp.

Arend Bloemink: ‘Aangekomen op het desbetreffende adres loop ik de tuin in op zoek naar de voordeur. Maar nog voordat ik de voordeur heb ontdekt, komt het Portret van deze Week me, door de wijd openstaande terrasdeuren, tegemoet. ‘Ha Arend!’, zo word ik heel hartelijk ontvangen. Een stralende, open blik en een vriendelijke lach maken dat ik me meteen thuis voel. ‘Iets drinken?’’

‘Het Portret wijst me op de voordeur ‘Dáár is ie’. En warempel, verstopt in de hoek van, wat bij nader inzien de voortuin blijkt te zijn en waarvan ik dacht dat het DE tuin was, bevindt zich de voordeur. ‘Maar die gebruiken we bijna nooit’. Duidelijk. De open-terrasdeur-ontvangst is, naast verrassend of verwarrend, heel aangenaam.’

‘Dan gaan we aan het ‘werk’: we vragen, luisteren, lachen èn hebben een heel serieus en open gesprek over een, voor Hanny (zij is het Portret) en haar gezin, ingrijpende gebeurtenis. Hanny, een bevlogen Nieuwegeinse! Maak dan, aan de hand van haar antwoorden op de vijf, altijd dezelfde, vragen nader kennis met Hanny Plomp, het Portret van deze Week.’

Wie ben je?
Hanny Plomp-van Rheenen, net 63 jaar geworden, getrouwd met Cees, drie kinderen zeven kleinkinderen, zelfstandig ondernemer en vrijwilliger; secretaris van Stichting Wijknetwerk Fokkesteeg.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Tot 2009 ben ik actief geweest in ons makelaars- en rentmeesterskantoor dat al sinds 1890 bestaat. Leuk weetje: ons kantoor heeft bijna alle grondverwerving gedaan voor de gemeente om van Jutphaas en Vreeswijk Nieuwegein te maken. Sindsdien ben ik actief geweest als mantelzorger voor mijn inmiddels overleden kleinzoon Job. Doordat hij doof was ben ik naar de Hogeschool Utrecht gegaan en gebarentaal gestudeerd. Vervolgens in aanraking gekomen de dovenwereld en daarmee met eenzaamheid.

Tijdens mijn (vrijwilligers)werk voor het wijknetwerk heb ik gemerkt dat er veel eenzaamheid voorkomt in Fokkesteeg. Daarom zijn we het langdurige project “Samen tegen eenzaamheid en voor ontmoetingen” gestart.

Ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik om een oproepje te doen: “Wil jij met ons meewerken, laat het weten en stuur een berichtje naar Samen@fokkesteeg.nl. Zelfs met 4 uurtjes per maand draag je al bij aan het maken van een verschil.

Mijn hobby: ik ben aan het oefenen, het gitaarspelen weer op te pakken. Deze keer niet op mijn klassieke gitaar, maar een western. In september ga ik (weer) naar les.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik woon al sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw in Nieuwegein, van oorsprong kom ik uit Utrecht.

Wat vind je van Nieuwegein?
Inmiddels heb ik in bijna alle wijken van Nieuwegein gewoond en Nieuwegein is prima, maar sinds twee jaar woon ik in Fokkesteeg dat bevalt mij echt het beste. Het is een leuke sociale wijk en ik heb er veel leuke contacten.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Er zijn veel goede fietspaden maar dat kan nog beter, vooral bij de Noordstedeweg waar nu een fietspad is in twee richtingen aan één kant van de weg terwijl er aan de overzijde van de weg ruimte genoeg is voor een tweede fietspad. Fietspad erbij extra fietsbrug erbij en de verkeersveiligheid voor met name alle schoolgaande jeugd en de bezoekers van City gaat met sprongen vooruit.

Ook zouden er meer voorzieningen voor de jeugd moeten komen. Bij het wijknetwerk doen we er al veel aan met de KidsClub maar het is belangrijk de kinderen en zeker ook jongvolwassenen ruimte te bieden voor ontplooiing naast school en sport. En als laatste: onderlinge binding en verbondenheid.

En als laatste: in Fokkesteeg een Wijkhuis, een plek waar mensen nieuwe ervaringen op kunnen doen, hun buren/wijkgenoten ontmoeten en vrienden maken. Een plek die zichtbaar en voelbaar bruist van activiteiten.

Welbeschouwd vind ik dat Nieuwegein het heel goed doet. Als ik zie wat er gebeurd in het kader van Betere Buurten; wat mij betreft: twee duimen omhoog!

Het is mooi dat ik er zelf ook een bijdrage aan kan leveren door middel van mijn vrijwilligerswerk bij het wijknetwerk Fokkesteeg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk