Portret van de week: ‘Wie doet daar zoveel vrijwilligerswerk in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Ton Jägers.

Arend Bloemink: ‘Het Portret van déze Week is regelmatig te vinden in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk. We spraken daarom af elkaar dáár te ontmoeten. Het was jaren geleden dat ik daar eens binnenliep. Sindsdien is daar veel veranderd. Van wat eens een sombermakend interieur was, is dat nu totaal veranderd. Veranderd in een frisse, vriendelijke omgeving waar iedereen zich al snel thuis zal voelen. Maar dat terzijde, deze rubriek gaat niet om een gebouw, maar om een persoon.’ 

‘En die persoon ontpopt zich als een geanimeerd verteller. Zo vertelde Ton over zijn jeugd, over zijn tijd op de HBS (waar ik ook enkele jaren mocht verblijven), over zijn werkzame leven, over het avontuur dat hij en zijn vrouw aangingen toen ze dachten om voor werk en woonruimte van hier naar Monnikendam te verhuizen… Aiai, even niet opgelet en voor je het weet woon je in Appingedam. Toch maar weer teruggekomen naar hier… Maar ach, waarom zou ik dat allemaal nu verklappen?’

Maak, middels de antwoorden die Ton Jägers geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen, nader kennis met hem, met zijn interesses, zijn arbeidsgeschiedenis, zijn vrijwilligerswerken en met zijn mening over Nieuwegein.

Wie ben je?
Ik ben Ton Jägers. Geboren in 1944 in Utrecht en inmiddels dus dik 73 jaar. Ik ben getrouwd met Adrie (ook 73) en heb één zoon die uiteraard ook Jägers heet maar dan Anton. Ik heb altijd in de accountancy gewerkt en in 2009 met pensioen gegaan. De naam Jägers bent u ongetwijfeld wel eens tegengekomen in de Nieuwegeinse politiek. Mijn zoon is namelijk zowel raadslid als commissielid geweest voor de PvdA, en daar ben ik best trots op.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik geniet, zoals ze zeggen, van mijn pensioen maar dat betekent niet dat ik niets doe. Integendeel. Ik doe op een aantal terreinen vrijwilligerswerk. Een korte opsomming: Lid van het bestuur van de afdeling Nieuwegein van de PvdA, Chauffeur bij de Geinexpress, Medebeheerder bij het prachtige Dorpshuis Fort Vreeswijk, Lid van het team van de thuisadministratie van Movactor, Bestuurslid van de zogenaamde “ Ouwe Lullenclub” van mijn vroegere werkgever Deloitte, Bestuurslid van Hartslag Nieuwegein. Hartslag Nieuwegein zorgt dat er zoveel mogelijk AED’s komen te hangen in Nieuwegein en er opleidingen worden verzorgd voor het gebruik daarvan en voor reanimatie, Bestuurslid van Het Utrechts Sprookjestheater. Vooral dat laatste lijkt een vreemde eend in de bijt maar ik ben daar eens voor gevraagd en ik vind vooral het maatschappelijk doel wat zij nastreven erg belangrijk namelijk kinderen tussen 5 en 25 door het oefenen en het uitvoeren van sprookjes vooral leren hoe met elkaar om te gaan en respect te tonen. Voor de vrijwilligers die zich er mee bezig houden niet altijd even makkelijk. Voor hen heb ik veel bewondering. Voor de conditie help ik twee keer per week bij de Nieuwegeinse Kledingbank om de containers te legen waar men zakken vol kleding in kan gooien.

Om die conditie verder op peil te houden doe ik in het Dorpshuis Vreeswijk wekelijks aan line dance onder leiding van Ton Vermeulen. Wel leuk want er zijn op dit moment meer dan 20 deelnemers waarvan bijna allemaal dames dus wat dat betreft word ik in de watten gelegd.

Verder hou ik erg van detectives (vooral engels) en kijk veel sport op TV waarvan voetbal, wielrennen en schaatsen wel de belangrijkste zijn. Uiteraard is de laatste jaren is daar de formule 1 bijgekomen (u begrijpt wel waarom).

Muziek luisteren doe ik ook veel. Als ik achter laptop zit altijd wel geluid aan en in de auto zeker. Ik fluit bijna altijd tot ergernis van mijn vrouw want het schijnt nogal vals te zijn.

In de weekends ga ik vaak naar de caravan in Brabant. Rustig en mooi daar in de bossen rond Chaam.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik heb eerst in het oude Jutphaas gewoond van mijn 3e tot mijn 12e jaar. We woonden met mijn Opa en Oma met nog 8 andere personen in een woonark in de haven waar nu Yatenboer huist. Vroeger was daar de houthandel Heijman. Na mijn huwelijk woonden we drie jaar in Appingedam maar na drie jaar alweer terug in Utrecht. Vanaf 1980 woon ik nu in Nieuwegein. Ik heb gewoond in Fokkesteeg, Vreeswijk en nu Jutphaas-Wijkersloot.

Wat vind je van Nieuwegein?
Ik vind Nieuwegein best een prettige plek om te wonen. Het ligt lekker centraal in het land en je kunt snel alle kanten op. Ik vind het erg prettig omdat je het van vroeger kent en er dus erg veel herkenbare plekken zijn, zowel in het oude Jutphaas als in Vreeswijk. Het oude Jutphaas ken ik goed want ben daar op de lagere school geweest, de School met de bijbel (meester Hanselaar, wie kende hem niet). Ik voel me er prima thuis in een flat aan het Wenckebachplantsoen. Snel in de binnenstad en redelijk veel groen. Winkels in de buurt en naar mijn mening een redelijk veilige omgeving. Nieuwegein is zodanig opgebouwd en ingericht dat ik geen enkele behoefte heb om nog eens naar Utrecht te gaan. Wat wel leuk is maar waar ik me ook wel eens aan erger zijn de bruggen.

Als ik naar zuid ga, en dat gebeurt nog wel eens, heb ik soms wel twee en enkele keer drie keer een gesloten brug en tja de mens is ongeduldig dus dan is het effe mopperen. Maar in Vreeswijk schepen kijken is toch wel leuk en interessant. Ik heb er overigens ook drie jaar gewoond in het voormalige schippersinternaat. Een heel aparte ervaring met appartementen van meer dan 4 meter hoog.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Ik denk dat vooral de verlichting op openbare wegen een aandachtspunt is. Veel zebrapaden zijn ’s avonds slecht verlicht. Moet iets aan gedaan worden denk ik. Ik denk dat de snelheid in Nieuwegein niet te veel omlaag moet. Er zijn al ideeën over veel meer 30 km zones. We moeten uitkijken daarmee niet te ver door te slaan. Ik ben een autorijder dat begrijpt u. Het fietsverkeer rondom Cityplaza zou iets beter geregeld kunnen worden. Er zijn nu teveel gevaarlijke plekken waar bijna-ongelukken (te) vaak voorkomen. De parkeergarages kunnen nog wel iets goedkopen. Een goed voorbeeld daarvan is die bij De Kom. Goedkoper geworden maar ook veel drukker dus.

One thought on “Portret van de week: ‘Wie doet daar zoveel vrijwilligerswerk in Nieuwegein?’

 1. Conny

  Hey Ton,

  Leuk portret van jou.
  Dat vals fluiten valt wel mee hoor.
  Tijdens ons vrijwilligerswerk met de Gein Express, is dat best wel gezellig en om aan te horen.
  Tjee…, wat doe je veel goeds in ons Nieuwegein.
  Bij deze nomineer ik je voor een lintje of penning o.i.d.
  Maar hoop dat je deze al hebt, want dat verdien jij!!!!

  Warme groet van Conny van der Wal

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren