Portret van de week: ‘Wie doet daar mee aan veel activiteiten in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Sonja de Geest.

Arend Bloemink: ‘Het Portret van déze Week stelt voor dat we elkaar gaan ontmoeten bij ‘Limburgia’. Limburgia? Als oud-inwoner van Utrecht ken ik Limburgia als zijnde, de inmiddels verdwenen, nachtclub aan de Lange Elisabethstraat… maar in Nieuwegein? Ben ik nou zo in de war? Of is het Portret dat? Na enig heen en weer praten, begrijp ik dat de ijssalon op de hoek van Het Sluisje en de Herenstraat tegenwoordig deze naam draagt. Bizar, ik kom daar toch regelmatig langs, maar nooit is het me opgevallen dat die ijssalon deze naam draagt.’

‘Enfin, het Portret arriveert keurig op tijd op de afgesproken plek. En omdat we elkaar niet kennen, loop ik demonstratief met de camera in de hand naar haar toe. Dat wil zeggen, ik ga er van uit dat de dame die daar op de hoek enigszins zoekend om zich heen kijkt, het Portret zal zijn. Tegelijkertijd steken we de hand uit. ’Sonja?’ ‘Arend?’’

‘We hebben elkaar getroffen.’

‘Gegeven de warmte eerder deze week stel ik voor dat we een  van de bankjes aan Het Sluisje als fotolocatie gaan gebruiken. En daar gaan we dan. Sonja vertelt honderduit. Over haar leven vóór Nieuwegein. Over haar leven ín Nieuwegein. Over de vele aardige Nieuwegeiners. Over al die fijne contacten die ze, in de nog korte periode dat zij nu in Nieuwegein woont, heeft opgedaan. Veel van die contacten deed en doet zij op tijdens haar vrijwilligerswerk en tijdens de vele activiteiten waaraan zij in Nieuwegein deelneemt.’

‘Het is een geanimeerd gesprek. Een gesprek ook waarin me duidelijk wordt dat Sonja veel en veel meer doet in onze stad dan zij heeft aangegeven in haar antwoorden op de bekende vijf, altijd dezelfde, vragen. Al pratend schiet haar gewoonweg méér te binnen dan wanneer zij een en ander op papier moet zetten. Geeft niks hoor Sonja! Mochten er Nieuwegeiners zijn die graag meer van je willen weten dan zoeken ze je toch gewoon op tijdens een van je vele activiteiten?!’

Nieuwsgierig geworden? Maak dan, naar aanleiding van de antwoorden die zij geeft op de vijf, altijd dezelfde, vragen en door middel van de foto’s, nader kennis met Sonja de Geest, het Portret van deze Week!

Wie ben je?
Ik ben Sonja de Geest, 69 jaar. Ik ben geboren in De Bilt. Allebei mijn ouders leven niet meer. Ik kom uit een groot gezin van elf kinderen. Een broertje is al jonge leeftijd overleden. Ik ben de trotse moeder van een zoon en schoondochter. Zij wonen ook in Nieuwegein en kijken heel mooi uit over het Merwedekanaal.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Voor mijn huwelijk werkte ik bij Inventum in Bilthoven en runde daar de lichtdrukafdeling. Dat was leuk en afwisselend werk omdat ik met veel mensen te maken had. Later ben ik bij mijn zoon op school vrijwilligerswerk gaan doen. Zoals het begeleiden van activiteiten en was ook ik reken-, lees- en mediamoeder.

Mijn moeder en schoonmoeder zijn beiden bijna honderd jaar geworden. Tot vorig jaar heb ik daarom veel aan mantelzorg gedaan. Mijn moeder is vorig jaar overleden. Ik heb haar met veel liefde verzorgd. Zij woonde in een wooncentrum in De Bilt. Ik ben veel met de bus vanuit Nieuwegein naar De Bilt gereisd om bij haar te zijn en te kunnen helpen.

In het dagelijkse leven doe ik zoveel mogelijk leuke bezigheden. Ik ga graag op vakantie en maak ook vele leuke uitjes met de Gein Express. Ik reis ook graag met de trein en met de bus. De activiteiten van het 55+ café vindt ik heel leuk en ook mensen die je daar ontmoet. Daarnaast wandel ik graag mee met een wandelclub. Een andere hobby van mij is lezen.

Hoe lang woon je in Nieuwegein?
Ik ben twee jaar geleden naar een mooi appartement in Nieuwegein verhuisd. Daar ben ik heel blij mee. City Plaza heeft een bruisend centrum waar vaak wat te doen is. En er worden veel leuke activiteiten georganiseerd door buurthuizen.

In de korte tijd dat ik hier woon heb ik veel vriendelijke, toegankelijke mensen leren kennen waardoor ik me snel thuis voelde.

Wat vind je van Nieuwegein?
De bibliotheek hier in Nieuwegein vind ik top. Ze organiseren veel activiteiten voor jong en oud. Maandelijks is er bijvoorbeeld een voorleeslunch die verzorgd wordt door lieve vrijwilligers.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Zelf ervaar ik Nieuwegein als heel mooi met het vele groen, Merwedekanaal en het schitterende Park Oudegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren