Portaal: ‘Merwestein maken we groener’

Portaal gaat samen met de gemeente Nieuwegein de wijk Merwestein groener maken. Gisteren hebben de junior en senior Buurtkrachten planten gepland in een geveltuin aan de Leemwal.

In de wijk Merwestein moet meer groen komen. Dat komt ten goede aan de leefbaarheid vonden wijkcoördinator Irene van Egmond van de gemeente Nieuwegein en adviseur leefomgeving Yvonne van Delden van Portaal. Portaal koos de locatie. De gemeente zorgde voor verwijdering van de stenen en het plaatsen van stoeprandbanden. Portaal kocht de planten.

De Buurtkrachten, dit zijn buurtbewoners die zich verenigd hebben om de betrokkenheid van de bewoners in de wijk te vergroten, hebben de tuin aangelegd. Zowel de senior als de junior Buurtkrachten droegen hun steentje, of beter gezegd, hun plantje bij. De geveltuin is voor en door bewoners. Zij onderhouden de tuin. Tevens zijn er vijf gevels opgefleurd met geveldoeken voor een fleurige groene uitstraling.

Portaal wil in de wijk Merwestein meer mensen enthousiast maken om mee te helpen bij het aanleggen en onderhouden van geveltuinen. Het is een project voor bewoners en door bewoners. Bewoners onderhouden de geveltuin zelf.

Mooi Merwestein
De buitenruimte in de wijk Merwestein is in de jaren ’70 aangelegd en voldoet niet meer aan de eisen die vandaag de dag gesteld worden. Denk daarbij aan ouderen en mensen met een fysieke beperking die langer zelfstandig moeten blijven wonen en waarvoor voorzieningen in de openbare ruimte geschikt gemaakt moeten worden.

Ook veranderend het klimaat. Hierbij kan gedacht worden aan het aanleggen van opvangplaatsen voor regenwater wanneer in de toekomst meer piekbuien vallen. Het doel is om inwoners ook in de toekomst prettig in de buurt te kunnen laten wonen en dat de leefbaarheid en tevredenheid over de buurt toeneemt. Het aanleggen van geveltuinen kan helpen bij het opvangen van regenwater.

Een geveltuin
Een geveltuin is een smal tuintje langs een muur of schutting, waar enkele stoeptegels voor worden verwijderd. Een klein betonbandje vormt de rand van het tuintje. Het tuintje ligt op gemeentegrond, maar wordt onderhouden door bewoners en maakt zo de buurt groener.

Ik wil een geveltuin aanvragen
In Schansen-Noord, -Zuid  en Merwestein legt de gemeente het geveltuintje voor u aan, als u ons laat weten dat u er graag eentje wilt. Dat betekent dat ze het tuintje helemaal klaar maken en u er alleen nog plantjes in hoeft te zetten. Hiervoor krijgt u een tuinbon van € 25,00.

Zowel huurders als huiseigenaren kunnen meedoen. Als u huurt of uw huis onderdeel is van een VVE, moet u uw verhuurder of VVE wel eerst even laten weten dat u een geveltuin aanvraagt. Om mee te doen stuurt u een e-mail naar geveltuin@nieuwegein.nl. Doe dit wel voordat de aannemer bij u in de straat aan het werk gaat. Wilt u alvast een foto van de locatie meesturen?

Geschikte stoep
Als u een aanvraag hebt gedaan, dan komt er iemand van de gemeente even kijken of de stoep bij uw huis geschikt is voor een geveltuintje. Het meest belangrijk daarbij is dat de stoep breed genoeg blijft voor bijvoorbeeld rollators, kinderwagens en rolstoelen.

De aanleg
Uw geveltuintje wordt aangelegd door de aannemer die de buurt vernieuwd. Zodra uw straat wordt vernieuwd, wordt tegelijkertijd uw tuintje gemaakt.  Het kan dus even duren voordat het tuintje er ligt. De aannemer haalt de tegels eruit, brengt de bandjes (de rand) aan en vult het tuintje met tuinaarde.

De planten
U mag zelf kiezen wat u in een geveltuintje zet. Daarvoor krijgt u van de gemeente een tuinbon ter waarde van  € 25,00, die u kunt inwisselen voor planten bij het tuincentrum GroenRijk Baars. Er is van alles mogelijk: denk bijvoorbeeld aan kleine struikjes, aardbeien, kruiden, lavendel, viooltjes… Vaak is een mix van planten die in de winter groen blijven, vaste planten en éénjarige bloeiers mooi.

One thought on “Portaal: ‘Merwestein maken we groener’

  1. Henk

    Moeten ze met een geveltuintje later niet gaan klagen over schimmel die al het vocht dat bij de gevel de grond in trekt….

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk