Politiekcafe met Job Cohen en Harm van Dijk

In het Politiek Cafe van dinsdag 17 februari a.s. staan de vragen: ‘“Meer betrokkenheid van de burger bij de gemeente, wat houdt dat in?” en “G1000, wat is dat?” De antwoorden op deze vragen zouden moeten komen van de gasten Job Cohen en Harm van Dijk. Het Politiek Cafe wordt gehouden in De Lantaern aan de Utrechtsestraatweg en begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur).

Prof. Mr. Dr. en bijzonder hoogleraar Job Cohen heeft een indrukwekkende staat van dienst. Begonnen als wetenschapper werd hij onder meer Rector Magnificus Universiteit Maastricht, Staatssecretaris van Onderwijs, Lid van de 1e Kamer, Staatssecretaris van Justitie, Burgemeester van Amsterdam en fractie voorzitter en politiek leider van de PvdA. Als bijzonder hoogleraar aan de Leidsche Universiteit houdt Job Cohen zich bezig met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van lokaal en provinciaal bestuur. Op 9 januari jl. hield hij een pleidooi voor de “Vierde D” de gemeentelijke democratie, met meer betrokkenheid van de burger bij de gemeente. Maar wat houdt dat in? Wij gaan in op vragen als: De samenleving individualiseert en globaliseert, maar hoe houden wij de boel bij elkaar? Hebben burgers nog wel vertrouwen in hun samenleving? De opkomst bij de verkiezingen laat een neerwaartse lijn zien. Hoe buigen wij dat om? Hoe verkleinen wij de afstand tussen de burgers en bestuur? Zijn de lokale partijen daar het antwoord op? De gemeente Nieuwegein maakt een nieuwe toekomstvisie 2025. Hoe worden Nieuwegeiners daarbij betrokken? Moet er in Nieuwegein ook een G1000 initiatief komen?

Een G1000 is een fysieke ontmoeting van leden van een gemeenschap, die met behulp van dialoog op zoek gaan naar wat zij samen belangrijk vinden voor die gemeenschap. De dialoog is gebaseerd op een open gesprek waaraan alle deelnemers op basis van gelijkwaardigheid deel kunnen nemen. De initiatiefnemer Harm van Dijk van de eerste G1000 in Nederland, namelijk die in Amersfoort, zal vertellen over het succes en de valkuilen die gepaard gaan met de organisatie van een G1000 dialoog.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren