De politiek stelt vragen over handelswijze asbestbrand op De Liesbosch

Meerdere bedrijven waren zondagavond tijdens de brand op het bedrijventerrein Liesbosch/Laaggraven geopend. Bezoekers waren aanwezig en mensen in het hele afgezette gebied werkzaam. Rond 21.00 uur heeft de VRU de brand opgeschaald naar GRIP 1 en het gebied/ bedrijventerrein met toe- en afvoerwegen incl. de snelwegen met politieondersteuning volledig afgesloten.

Ton de Mol van de Verenigde Senioren Partij (VSP): ‘Bij GRIP 1 t/m 3 is de burgemeester het bevoegd gezag. Deze wordt hierbij door leidinggevenden geadviseerd. Naar aanleiding van de berichtgevingen vandaag in de diverse media over de brand op De Liesbosch/Laagraven heeft de VSP veel vragen aan de burgemeester van Nieuwegein.’

Zo wil de VSP van burgemeester Frans Backhuijs weten op welke manier er tijdens de brand is gecommuniceerd met de ondernemers in het afgezette gebied en welk advies er is gegeven aan bezoekers en werkenden hoe het crisisgebied te verlaten. Ook is zij verbaasd dat de brand niet is opgeschaald naar GRIP 2 en/ of GRIP 3.

Doordat de communicatie door de diverse instanties werd verwezen naar de gemeentelijke website bleek dat maandagmorgen de website al het verkeer niet aan kon. De VSP wil graag weten of de gemeentelijke website wel voorbereid is op een calamiteit.

Ton de Mol van de VSP: ‘De bedrijventerreinen de Liesbosch en Laaggraven in Nieuwegein zijn niet bereikbaar wegens het asbestonderzoek en de asbest schoonmaak de komende dagen. De ondernemers lopen hierbij grote economische schade op. Wij vragen dan ook om zo snel mogelijk een informatiepunt op te zetten waar bezorgde en gedupeerde ondernemers terecht kunnen voor alle vragen en eventuele claims.’

Advies aan bedrijven en omwonenden is gegeven ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Bedrijven hebben in het algemeen een balans of mechanisch ventilatie systeem. Dit betekent min of meer verversen van de binnen lucht met de buiten lucht. Asbestdeeltjes kunnen zodoende in het binnen milieu van de gebouwen terecht zijn gekomen. De VSP maakt zich ernstig zorgen over eventuele gezondheidsrisico’s m.b.t. de mensen werkzaam in de bedrijven.

Naar aanleiding van bovenstaande vraagt de VSP of het college bereid het asbestonderzoek wil uitbreiden naar de bedrijven en de gebouwen om deze inpandig te onderzoeken op asbestbesmetting.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren