Katern

Politiek correct? Ja dat bestaat!

Ja dat bestaat inderdaad, ik heb dat dinsdagavond 17 mei j.l. aan den lijve mogen ondervinden in het politieke Café van Nieuwegein. Ik had hier al zoveel over gehoord dat ik er zelf maar eens ben gaan kijken en luisteren. Die avond was mijn grote vriend Bob de Bouwer oftewel wethouder Hans Adriani te gast. Hij werd eens flink ondervraagd over de woningbouw, de WMO en de sport in Nieuwegein.

Ik vond het trouwens wel aardig dat de presentator Hans Adriani ook al Bob de Bouwer noemde. Zo zie je maar eens en te meer dat een bijnaampje snel is gecreëerd. Maar toch even terug komen op de antwoorden die hij gaf.

De wethouder had wel duidelijke antwoorden maar ook een paar politiek correcte antwoorden. Vooral als het ging over inspraak bij bouwplannen. Op de vraag waarom alles zo lang duurt voordat er ergens een schop de grond in gaat, gaf hij een politiek correct antwoord: ‘Wij hebben nu eenmaal het traject zo ingericht dat de inwoners vanaf het begin worden betrokken. Dus dat houdt in, heel veel overleg met de betrokken inwoners, net zolang dat je een redelijk alternatief hebt wat acceptabel is voor de meesten.

Volgens mij zou hij best willen zeggen: ‘Mensen hou op met dat zeuren. Ik ga hier gewoon een paar stevige flats neer gooien. Jullie hebben mij toch het mandaat voor 4 jaar gegeven?’

Elk grassprietje heeft een actiecomitee volgens een paar andere niet bij naam genoemde personen. Nou is dat natuurlijk ook wel zo want als je het in Nederland ergens niet mee eens bent start je gewoon een actiegroep. We stikken in dit land van de actiegroepen, belangenorganisaties en allerlei soorten stichtingen. En natuurlijk hebben die mensen allemaal een punt maar of er dan ook nog iets gebeurt is de volgende vraag. Want juist door al deze inspraak lopen projecten enorme vertragingen op en dan maar nog niet te spreken over wat het kost.

In Nieuwegein moeten toch nu snel een fiks aantal woningen bij komen en vooral woningen die levensbestendig zijn. Dat zijn woningen waarin mensen hun hele leven in kunnen blijven wonen. Maar nu is er een grote vraag naar zorgwoningen en dat komt vooral door de terugtrekkende beweging in de zorg van de overheid. Met andere woorden: aan de ene kant geeft men minder uit aan de zorg via maatschappelijke regelingen maar dat geld moet aan de andere kant weer geïnvesteerd worden om een andere soort woning te bouwen. Dus de verzorgingstehuizen allemaal dicht en dan gaan we gewoon kleine verzorgingshuizen bouwen waar iemand met zijn of haar mantelzorger in kan. Ben ik nu gek of zijn die andere het?

Wethouder Hans Adriani heeft ook de WMO in zijn portefeuille. Eigenlijk gek hoor, want als portefeuillehouder WMO moet hij erop aandringen dat er voldoende zorgwoningen worden gebouwd maar als portefeuillehouder Wonen moet hij ook zorgen dat er doorstroming komt bij de starterswoningen. Beetje een spagaat?

Ook de sport kwam even kort nog aan bod en daar doet zich het fenomeen voor dat ook daar een tekort is aan goede accommodaties voor de binnensporten. Want 50 jaar geleden werd er nog bij elk schoolgebouw een gymzaal of sportzaal neergezet. Maar ja, ook die hebben een levensduur. Iemand vroeg hoe het zat met eventuele nieuwbouw van sportaccommodaties. Nou daar kwam weer zo’n politiek correct antwoord op: ‘De gymzalen worden in overleg met de scholen aangepakt.’ Maar op de vraag wat er bijvoorbeeld met sporthal de Sluis gaat gebeuren, moest men het doen met het antwoord: ‘Dit is een sportzaal en toen werd het stil, maar gelukkig vroeg die persoon wel door en kwam er een antwoord op de vraag of die persoon het nog mee ging maken. Na een paar flauwe grappen over de leeftijd en vermoedelijk overlijdensdatum van die persoon. Waarschijnlijk over 10 jaar gebeurt er iets.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk