Politiek bezorgd om bomenkap Koninginnesluis

Op 4 oktober hield Rijkswaterstaat een informatieavond over de voorgenomen kap van de bomen op de Koninginnensluis. Deze bomen, allen populieren, leiden aan boomschorsschimmel en moeten volgens Rijkswaterstaat op korte termijn gekapt worden vanwege het toenemende gevaar. Bij een flinke storm kunnen deze bomen omwaaien of kunnen grote takken afknappen.

De bomengroep waar het om gaat, bepaalt voor een deel het monumentale karakter van de sluis en ook het groene aangezicht van de wijk. Het is echter vooralsnog onduidelijk of en wanneer sprake zal zijn van herplant. In 2014 gaat begonnen worden met de renovatie van de sluis en Rijkswaterstaat wil pas naar de herplantmogelijkheden gaan kijken als deze renovatie afgerond is.

Ook bleek op de informatiebijeenkomst dat de bomen aan overzijde van de sluis ook gekapt gaan worden. Dit gebeurt echter door de gemeente zelf. Ook hier is niet duidelijk of en wanneer tot herplant wordt overgegaan. Om hier duidelijkheid over te krijgen stelden Erna Kotkamp van GroenLinks en Ineke Schiltkamp van de ChristenUnie/SGP die beiden aanwezig waren op deze avond, het college hier vragen over. Zij willen graag weten op welke wijze de gemeente aan haar herplantplicht gaat voldoen. Daarnaast willen ze graag weten of het college bereid is in overleg te gaan met Rijkswaterstaat over de herplant van bomen, maar ook over het onderhoud van het stuk grasland dat zal ontstaan na de kap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk