Politie vreest doden bij plofkraken

Ram-en plofkraken lopen in de toekomst uit de hand en kunnen leiden tot dodelijke slachtoffers. Die angst heeft de politie. “Gelukkig zijn er nu nog geen slachtoffers die zijn overleden. Wij zijn er wel bang voor dat een plofkraak zo ernstig uit de hand loopt dat er brand of iets dergelijks ontstaat, waardoor mensen kunnen omkomen”, zegt de landelijke eenheid van politie.

Vorig jaar probeerden criminelen een recordaantal van 130 geldautomaten verspreid door heel Nederland op te blazen. De politie noemt dat een triest record. “In de afgelopen 2 jaar sloegen misdadigers bij meer dan 260 geldautomaten toe. Slechts één op de tien pogingen slaagt, maar vrijwel altijd is de schade enorm.”

Een van de grotere plofkraken van het afgelopen jaar vond plaats in Nieuwegein. Criminelen probeerden de pinautomaat van ING op te blazen in winkelcentrum Hoogzandveld. Door de kraak ontstond brand en moesten tien appartementen worden ontruimd. De kraak mislukte, maar zorgde voor doodsangst bij omwonenden. Sommigen gaven aan te willen verhuizen.

De landelijke aanpak van ram- en plofkraken heeft halverwege vorig jaar wel een eerste flinke klap aan een deel van de betrokken criminelen uitgedeeld, waardoor het aantal het laatste halfjaar van 2013 flink is afgenomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren