Politie Nieuwegein waarschuwt voor DigiD oplichters

De politie in Nieuwegein laat weten dat er weer DigiD oplichters actief zijn. Er gaan op dit moment een hoop berichten rond van oplichters die mensen willen oplichten door een sms bericht te sturen uit naam van DigiD. U krijgt een bericht waarin een link wordt meegestuurd. Ze willen dat u op de link klikt. ‘Doe dit niet!’ aldus de politie op haar Facebook pagina. ‘Klik nooit op meegestuurde links of andere verzoeken.’

Onder meer ‘Regiobank’, ‘SNS’ en ‘Rabobank’ versturen mails met de boodschap dat je huidige betaalpas wordt gedeactiveerd. Je moet zelf een nieuwe aanvragen, maar natuurlijk is het wel de bedoeling dat je eerst even inlogt. De mails bevatten echter links naar nagemaakte websites en zijn bedoeld om jou je inloggegevens te ontfutselen. Ga hier niet op in en verwijder deze mails: het betreft oplichterij.

Hoewel de mails uit naam van minstens drie verschillende banken zijn verstuurd, blijkt uit de opmaak en zaken zoals taalgebruik en woordkeuze dat alle mails afkomstig zijn van dezelfde oplichtersbende. De aanhef van de mails is onpersoonlijk: in alle gevallen wordt bijvoorbeeld gesproken van ‘Geachte relatie’. Als je bank ooit reden heeft om je persoonlijk via e-mail te benaderen, dan spreken ze je aan met de naam waarmee je bij ze bekend bent.

Met DigiD laat u zien wie u bent. Uw DigiD is een soort digitaal paspoort. Heeft iemand uw DigiD-inloggegevens in handen? Dan kunnen zij bijvoorbeeld uw persoonlijke gegevens wijzigen bij de overheid. Maakt iemand misbruik van uw DigiD, dan is dit identiteitsfraude. Kunt u nog inloggen? Wijzig dan zo snel mogelijk uw wachtwoord.

Kunt u niet meer inloggen? Neem dan direct de volgende stappen: verzamel bewijsmateriaal, meld misbruik van uw DigiD via de DigiD Helpdesk en vraag hun om uw account op te schorten. Doe tevens aangifte van misbruik bij de politie. Ook als u alleen maar een vermoeden hebt van misbruik, is het verstandig uw DigiD-wachtwoord te wijzigen of een geheel nieuwe DigiD aan te vragen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren