Plussen en minnen nr 21

Plussen
Nooit wat te doen in Nieuwegein? Nou mooi niet!
United Jeugd Cup, 20 en 21 augustus. Geweldig verlopen, heel veel bezoekers, wel 10 000 werd er gezegd. Heel veel elftallen en FC Utrecht dat wint!Een geweldige promotie voor JSV maar ook voor Nieuwegein! Bravo. Dat was afgelopen weekend.

Koveni 27 augustus
Dat is komend weekend en daar hebben ze met medewerking van onze twee Vreeswijkse voetbalverenigingen, Vreeswijk en Geinoord, zowat het hele sportpark aan het Parkhout voor nodig. 2000 mensen worden er verwacht. Dat zijn onder anderen109 teams uit 18 verenigingen. En de buurteams, Viko, Fortissimo en HKC stellen materiaal ter beschikking om dit allemaal mogelijk te maken. Ja ook Korfbal is springlevend in onze stad! GoodHood Festival, Fokkesteeg 28 augustus. Ja gewoon om het gezellig in de wijk te maken. Met een talenten jacht, Fokkesteeg got talent, en veel muziek.

Het aardige is dat al deze zaken brede aandacht krijgen in allerlei publicaties. Maar we zouden gewoon eens van alles wat er bij ons in de stad gebeurt een grote lijst moeten maken. Dan kunnen we zien wie waarmee bezig is. En een lol dat die mensen hebben! Het is niet voor niets dat ze er soms tientallen jaren mee door gaan.

Minnen
Gebrek aan vrijwilligers
“Zorg wordt de dupe” schrijft journalist Raymond de Jong in het AD. Volgens het steunpunt vrijwilligers, SVN, onderdeel van SWN, ontstaat er in Nieuwegein een schreeuwend tekort aan zorgvrijwilligers. Vrijwilligers haken eerder af en het aantal ouderen groeit. Dit staat in schrille tegenspraak tot al die leuke dingen die hierboven vermeld zijn. Maar ook dit is een zeer reële situatie. Sylvia Rehorst is de coördinator van de SVN activiteiten en constateert dat het vanzelfsprekend moet worden om elkaar te helpen.

Zij heeft groot gelijk maar hoe bereik je dat! De brave Haagse politici hebben samen met allerlei emancipatiebewegingen gezorgd dat een gezin nu meestal uit twee werkende ouders bestaat. Dat kan ook niet anders wanneer je de prijzen van huur en huizen ziet. Die ouders zijn in hun korte vrije tijd vooral bezig met hun kroost en verdere eigen besognes. Ouderen helpen? Ja een keertje als ik tijd heb. Maar systematisch en voor langere tijd? Ach en vult u verder maar in. Zoals een vroegere secretaris van de ANBO mij eens vertelde: “Wanneer mijn kinderen mij bezig zagen met al die mantelzorg activiteiten voor mijn moeder, kreeg ik regelmatig te horen dat ik niet moest denken dat zij dat later ook zo voor mij zouden doen.”

Helaas is het dus niet meer zo vanzelfsprekend om elkaar te helpen. De bovenstaande oproep van mevrouw Rehorst is dus logisch en van heel veel belang.

De eurozone in crisis
Time magazine van 22 augustus had een angstaanjagende cover: The decline en fall of Europe (and maybe the west). In het artikel werd via de rellen in grotere Engelse steden, de onrust in het Midden Oosten en statistische gegevens een helder beeld gegeven wat er allemaal in het westen aan de hand is. De opmerking dat het voorlopig niet meer zou worden als het was voordat de crisis in 2009 begon, dreunt flink na. Maar de zin over vertrouwen dat werd vervangen door angst was nog erger. Angst is de grootste oorzaak van het stoppen van economische groei. Het is angst wat de politici belet om de benodigde pijnlijke maatregelen te nemen. Het is egoisme en domheid om alleen te willen profiteren van de plussen van de euro en de minnen niet te accepteren. En al doende is het steeds meer de vraag of we uit die crisis kunnen komen.

De aardbol lijkt van slag met al het onheil dat er de afgelopen tijden heeft plaats gevonden. De mensheid lijkt ook stevig van slag. Deskundigen laten roepen dat de politiek fermere standpunten in moet nemen en duidelijke beslissingen moet nemen, bewijst eigenlijk voornamelijk dat deskundigen buiten hun vak weinig verstand van zaken hebben. Terwijl er zo weinig deskundigheid voor nodig is om te begrijpen wat er nodig is, te weten de “vanzelfsprekendheid om elkaar te helpen.”

Het is onze crisis. Wij zullen zelf in actie moeten komen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk