Plussen en minnen (8)

VSP-voorman Herman Troost komt met zijn achtste lijstje van plussen en minnen. Over het park in een symfonie van herfstkleuren, over een minister-president, een burgemeester en een wethouder die wel of niet vertrekken – en zo ja, waar naartoe? Over het verbeteren van sportparken en dingen die niet werken.

Plussen

Park: Symfonie in herfstkleuren

Wanneer u afgelopen weekend nog niet geweest bent, heeft u voor 2009 dit komende weekend de laatste kans om park Oudegein in de meest prachtige herfstkleuren te gaan zien. De diversiteit van het bomenbestand en het onderscheid in bruin, geel en rood tinten is geweldig. Gaat dat zien! En loop ook even binnen bij het natuurkwartier. Daar staan heel veel verschillende bomen met naamplaatjes en uitleg. Leerzaam!

Vertrekken

In mijn vorige column over percepties stond in de eerste zin de woorden: ‘vertrekkende wethouder Lubbinge.’ De heer Lubbinge – ja ja hij leest die columns ook – vond het wel aardig en vroeg waar hij dan heen zou vertrekken. Tja, dan blijkt dat ik een beetje te kort door de bocht gegaan ben. Hij vertrekt natuurlijk niet alleen. Het hele college gaat met hem mee, behalve de burgemeester. Maar daar zijn wel verkiezingen voor nodig. Die werken wat mij betreft hoe dan ook positief.

Gaat ‘ie wel of niet?

Balkenende naar Europa? Cor de Vos naar Dordrecht? Ze zijn geen van beiden kandidaat. De heer de Vos weet dat zeker en vraagt zich waarschijnlijk hoe hij op dat gelekte lijstje van een lokale partij uit Dordrecht terecht is gekomen. Volgens mij is zijn ambitie om over een jaar of twee aan een actieve vrije tijd te beginnen en daar valt Dordrecht niet onder. Balkenende is wat anders. Waarschijnlijk hebben we die nog een poosje nodig in ons eigen landje. En hoewel die CDA’ers allemaal erg trots zijn dat hun man naar Europa zou gaan, krijg ik toch het gevoel dat ‘Balkie’ het zinkende schip aan het verlaten is voordat ze het lek gevonden hebben. Geldt dat niet voor Nieuwegein? Ach, daar hebben ze het lek ook niet gevonden maar ze pompen, denk ik, veel harder.

Verbeter sportparken

Na twee jaar studeren komt de gemeente niet tot een zinnig voorstel over de sportparken. Dat zou natuurlijk onder de minnen moeten staan. Maar dit is maar de aanleiding. De raad besluit dat er dan toch een kunstgrasveld aangelegd moet worden, te gebruiken door beide clubs, en dat er onderhoud gepleegd zal worden aan kleedkamers en nog een paar zaken.

Dat besluit van de raad wordt stevig onder vuur genomen door de sportraad en ook door anderen, waaronder de heer Wim Schupp. De laatste meldt een aantal verspillingen gaande van Enecotours tot en met een duur kunstwerk in de vijver op de markt. Gelooft u mij mijnheer Schupp, we hebben er nog wel meer op voorraad.

Hij besluit dan om niet meer te stemmen en anderen daartoe op te roepen. Ik begrijp zijn frustratie maar wil toch even zeggen dat hij ongelijk heeft. Al doende bevoordeelt hij de bedenkers van al die verspillingen.

Het mee discussiëren en je overtuiging verdedigen vraagt om meer dan een keer een ingezonden brief. Vraag het maar aan de sportraad. Die zijn net zo ontevreden maar gaan wel in de slag met de gemeente en de politiek. De gemeenteraad luistert wel maar het vraagt om tijd en uithoudingsvermogen. Waarom een plus? Volgens mij zijn Enecotours voor Nieuwegein onnodig en veel te kostbaar. Dat hoor ik dan graag eens uit de stad. Ook dat mag de raad zich aantrekken.

Minnen

“Wettelijk recht jeugdzorg werkt niet” zegt de voorpagina van de Volkskrant

In Nieuwegein zijn er door de instanties, zoals ze dan heten, gedurende twee jaar talrijke vergaderingen gehouden waarbij men steeds zekerder wist dat men graag wilde samenwerken. Op zich niet verkeerd, ware het niet dat er verder nog heel weinig concreets uit voortkwam. Wie, wat en waar bleef onduidelijk. Dat is ook logisch wanneer u weet dat de instanties ook concurrenten van elkaar zijn.

Uit het artikel van de krant werd duidelijk dat veel zaken ook landelijk nog lang niet werken. De regelgeving is ingewikkeld.

Allerlei activiteiten worden op verschillende manieren gefinancierd. Zo betaalt de provincie sommige zorgtaken. Andere worden geregeld via de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) en de psycholoog en de psychiater, voor handelingen volgens de GGZ (Geestelijke Gezondheids Zorg), worden bekostigd door de ziektekostenverzekering. Hoezo verbaasd zijn dat het niet werkt? Van mij een dikke min!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk