Plussen en minnen (7)

VSP-voorman Herman Troost lanceert in zijn column de zevende editie van zijn inventarisatie van Nieuwegeinse plussen en minnen: plussen voor de perfect georganisatie van de Sport Doe Dag, de zonnige kunstmarkt en de mooie activiteiten in het natuurkwartier en dikke minnen voor de begroting voor 2010 en de hondenpoep…

Plussen

Sport en Doe op vrijdag

Met complimenten aan de twee gemeenteambtenaren, Jorina Bouwman en Jeroen van Hoevelaken, die hiervoor weer hard gewerkt hebben.

Het was een happening die steeds meer vorm en inhoud begint te krijgen. Dat begon al door via de bibliotheek met allerlei kraampjes naar het eigenlijke gebeuren in het Veerhuis geleid te worden. Al doende kwamen we langs mogelijkheden om ons gehoor te laten controleren, bloed te laten prikken om suiker en cholesterol te controleren, ons in te schrijven voor allerlei sport en sportscholen, of bij ouderenbonden. Kennis te nemen van initiatieven zoals sport voor ouderen (initiatief van Kofeni, elke donderdagochtend van 9 tot 11 uur), voetreflexmassage , en bezigheden zoals leren slapen. Er waren cursussen en mogelijkheden om je te laten doormeten tijdens inspanning. Bovendien was het druk en gewoon lekker gezellig! Nogmaals complimenten en lekker mee door gaan.

Kunstmarkt op zondag

Iedereen was er weer en de windrichting was net zo dat de kraampjes niet omwaaiden. ‘Het is de kunst om op deze markt tussen de huisvlijt de kunst te zoeken en te vinden’, werd mij eens uitgelegd. Dat is waar en het toevallig horen praten over de ‘groothandel’, geeft aan dat er een stevig stuk commercie ook aanwezig is. Dat drukt overigens de pret niet. Het was weer typisch Nieuwegein, op dit mooie stukje Jutphaas, dat we vooral in ere moeten houden.

Natuurkwartier op zondag

Daar was het feest met ballonnen en de molen draaide vrolijk. En op een vreemde manier completeerde dit de kunstmarkt. Het gaf een soort positieve impuls in een wereld vol slechte berichten.

Minnen

Over de begroting voor 2010 en de hondenpoep

Het is niet bekend wat het ‘Geheim van Nieuwegein’ en allerlei andere stadspromotieactiviteiten in de afgelopen jaren gekost hebben en misschien nog wel gaan kosten. Maar nu er bezuinigd moet worden lanceert de gemeente meteen een paar briljante ideeën, die in ieder geval de uitgaven voor stadspromotie voor een deel weer teniet doen.

De grootste bezuiniging van onze gemeente is het niet uitvoeren van het hondenpoepbeleid. Dat bespaart ruim € 300.000 en wanneer de raad dit niet goedkeurt moet de OZB met 2,7 % omhoog, aldus de heer Lubbinge, volgens het AD. Waar een gemeente ‘Groot’ in kan zijn! Wat ons betreft kan er stevig bezuinigd worden op stadspromotie wanneer men zo onnadenkend met het opgebouwde ‘Imago’ omgaat.

Een andere bezuiniging die wel € 200.000 kan opleveren en later naar € 600.000 kan oplopen, is het verminderen van het aantal externe deskundigen. Zolang deze gemeente in een staat van permanente reorganisatie verkeerd, lijkt mij een en ander nauwelijks haalbaar. Wat ook blijft is de vraag waarom we dit initiatief al niet lang geleden standaard in elke reorganisatie inbouwden.

Het ziet er overigens naar uit dat we als gemeente, dankzij de bezuinigingen van het rijk, de uitkeringen uit het gemeentefonds twintig procent minder zullen zijn in de komende jaren. Dan komen we er niet met de voorgestelde bezuinigingen en de rustgevende woorden richting pers en personeel van de vertrekkende wethouder van financiën, de heer Lubbinge.

We komen er ook niet met de extra bestedingen, te weten voor schuldhulpverlening, stichting Leergeld en voor ‘Nieuwegein beweegt’. Het laatste is een onuitvoerbare hobby van een PvdA-college dat in haar eigen collegiale organisatie en ook in haar plannen telkens weer de mist ingaat omdat verantwoordelijkheden onduidelijk zijn. Hoe en door wie allerlei plannen uitgevoerd moet worden, blijft dan een raadsel.

Extra geld voor schuldhulpverlening is geen cadeau, maar het logische gevolg van de huidige economische ontwikkelingen. Het is goedkoop om te doen of dit een politieke geste is. Waar we het wel mee eens zijn is extra geld voor stichting Leergeld. Dat is een efficiënt georganiseerde club die weet waar ze mee bezig zijn en al doende waarschijnlijk veel beter functioneert dan de praatclubs die de gemeente in stand meent te moeten houden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk