Plussen en minnen

Plussen

Campagne

Er is fanatiek campagne gevoerd. De PvdA was daarin zonder meer de sterkste. Kosten nog moeite werden gespaard. Van persoonlijke interviews met heel veel mensen tot als een konijn uit de hoge hoed een bezuinigingsvoorstel. Tel daar een bijzonder vaardige lijsttrekker, een goed team en een stevig budget bij op en je hebt de goede formule. Die werd dan ook redelijk beloond. Daar kon het plakgeweld van de SP en de fraaie foto van CDA voorman van Randwijk niet tegenop. Om over de onduidelijke rommelcampagne van de VVD maar niet te spreken. Appeltjes uitdelen bleek overigens wel een goede methode. Immers de winnaar in alle categorieën is Leefbaar Nieuwegein.

Verkiezingskrant

Goed idee dat dit jaar ook weer uitgevoerd werd. Een van de initiatieven waar de partijen onafhankelijk van kleur of voorkeur gelijkwaardig behandeld werden.

Publics Eye Nieuwegein

Pen.nl, De Digitale Stad Nieuwegein, groeide in deze campagne toch wel tot het centrum van het politieke gebeuren. Men vloog elkaar lekker in de haren en verkondigde in alle veelkleurigheid de eigen merites. En zo hoort het ook.

Grote verkiezingsdebat in het NBC in Blokhoeve

Alle complimenten voor de planning en de voorbereidingen. Het liep lekker en iedereen kon zijn of haar zegje prima doen. Wel erg gericht op de fijnproevers. Minder ervaren Nieuwegeiners verlieten de discussie soms wat voortijdig. Maar verder heeft iedereen zich prima geamuseerd. Ook NBC deed een prima job!

Minnen

De andere campagne

Al jaar en dag hebben wethouders en hun partijen een voorsprong binnen de mediastrijd om aandacht. Dat is niet onnatuurlijk. Goede initiatieven en eerste palen en wat dies meer zij mogen best aandacht krijgen. Tenslotte gaat dat alle inwoners van onze stad aan. De Molenkruider heeft echter de laatste maanden naast de gebruikelijke gemeentepagina’s een substantiële extra omzet uit fraai gekleurde informatie over de heldendaden van onze bestuurders. Het mag best propaganda genoemd worden. Een voor die tijd leidde dat al tot een opmerking van een raadslid, de heer Monrooy, dat het college wel heel veel op de foto ging. Daarna werd het trouwens niet minder maar meer. Ook de activiteiten in de binnenstad werden toegeschreven naar dit college en vooral wethouder Lubbinge alsof er vóór deze periode nog nooit colleges waren die óók geploeterd hebben voor die binnenstad. Beetje dom!

Getwitter

Ook het getwitter was niet van de lucht. Burgemeesters moeten daar niet aan mee doen. Het is al erg genoeg dat politici zich ermee bemoeien. Zal wel voor de jonge doelgroep zijn. Maar soms staat er gewoon nonsens in. Alhoewel Petra Meesse haalde (al twitterend?) zoveel voorkeurstemmen dat ze toch als nummer twee van D66 de raad in gaat. De dames deden het overigens bijna overal bijzonder goed, Zie ook bij de PvdA waar ze met gemak hun manlijke collega’s, behoudens de lijsttrekker, achter zich lieten.

De uitslag en wat nu?

De coalitie verloor haar meerderheid en werd gered door de reststemmen. Al doende kwamen ze van 14 naar 17. De oude oppositie kreeg er twee en kwam op 16. Lang leven de restzetels! Maar er stond wel eerst 14 – 14 op het bord! En vooral de oppositie en nieuwkomer Trots hebben voor die reststemmen gezorgd De onderliggende tendens dat de grote partijen aan het verliezen zijn werd dus ook in Nieuwegein bevestigd. Complimenten aan de VVD die ondanks alles toch inclusief restzetel van 5 naar 7 zetels ging.

Wij wensen hen sterkte en gaan er vanuit dat ze een numeriek stevige meerderheid gaan regelen, zodat het nieuwe college niet dankzij de eerste de beste dissident omrolt. Bovendien is voorlopig de tijd van partijpolitiek wel voorbij en is een breed zakencollege best een goed instrument om deze tijd van bezuinigingen door te komen. Dat laatste was tijdens de eerste ontmoetingen van de partijen overigens geen aandachtspunt. Iedereen was weer lekker politiek aan het bedrijven. Maar in de komende tijd zijn andere vaardigheden van veel meer belang.

RTV 9 en de kiezers

Leuk natuurlijk dat deze omroep het grote debat met meerder camera’s versloeg. Jammer dat de verkorte versie toch wel heel veel aandacht schonk aan de lijsttrekkers van de collegepartijen. Er was op een plek zo gesneden dat de vraag van de voortreffelijke spreekstalmeesters werd gevolgd door een antwoord op een andere vraag. We begrijpen dat gezien de lengte van het debat wel gesneden moest worden. Maar de volgende keer een beetje beter snijden graag. Dit doet overigens niet af van het feit dat de rapportage best interessant genoemd mag worden. En ach weet u, heel veel Nieuwegeiners kijken zelfs die afgekorte versie niet uit. De opkomst was dan ook weer lager dan ooit. Jammer!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Plussen en minnen (3)

Plussen

Afdelingsvoorzitter Schimmel verlaat SP zonder rancune.

Eigenlijk zou je dit onderwerp ook bij de minnen kunnen zetten. Maar ik vind dit besluit van Geraldine Schimmel best dapper en op een bepaalde manier een voorbeeld voor velen die al dan niet met tegenzin allerlei zaken moeten slikken vanwege de partij of de logica van het systeem of vult u maar in. Wie zichzelf overwint is sterker dan die een stad inneemt. Ziehier een voorbeeld. Geraldine zit er voor de stad. Ze is er diep in geworteld. Kritiek mag, maar er zijn grenzen. Daar dan consequent mee omgaan is echt een sterke zaak. Dus een Plus.

Geluidshinder

Ja, dan blijkt dat die hoge geluidswallen bij de Wijkerslootweg het geluidsniveau in de daar direct achter liggende huizen vermindert. Bravo. Fijn voor die mensen.

Aankleding garage

Al eens langs de Doorslag gefietst richting IJsselstein? Ja, langs de palmbomen en dan doorgaan. Daar heeft het Antonius een grote garage neergezet. Gewoon noodzakelijk om al die bezoekers te kunnen ontvangen. Wat ik buitengewoon “Plus” vind, is de aankleding van die garage. Die ligt tegenover het grootste park van Nieuwegein en aan die kant heeft hij een wat natuurlijk aanzicht gekregen: mooi hout en lager bij de grond met natuursteen. Prijs voor de beste architectuur? Neen, maar het doet het best goed!

Meer geluk, ondanks de crisis

Dit geluid uit de NRC vind ik toch wel heel “Plus”. Meer dan de helft van de Nederlanders verwacht dat de crisis twee tot vijf jaar duurt. Maar 70 procent, en dat is meer dan in voorgaande onderzoeken, zegt gelukkiger te zijn. Misschien gewoon de ontdekking dat zonder consumeren en winkelen het leven ook door gaat. Het onderzoek vertelt dat de grootste zorg van Nederlanders niet de crisis is (45 %), maar de “normen en waarden crisis” (56 %), zoals het onderzoek het noemt.

De genoemde zorgen betreffen: afname van tolerantie en respect, toename van verbaal geweld, toename van invloed van andere culturen en toename van hebzucht. Voer voor psychologen misschien? Persoonlijk vind ik invloed van andere culturen altijd interessant. Maar, misschien is de negatieve kijk uit dit onderzoek mede veroorzaakt doordat het vaak blijkt dat die andere culturen de onze niet willen. Misschien moeten we eens wat trotser op onze cultuur worden. Dat is een teken dat die wat waard is. Dat doen lijkt me nog veel meer “Plus”.

Minnen

Kwartje Kok

Zomaar een tijdschrift in Duitsland opgepikt, waarin naast informatie over maximumsnelheden, eerste hulp nummers (bijna overal 112), ook de benzineprijzen vermeld stonden. We zijn inderdaad het sufferdje van Europa met nadelige prijsverschillen tot meer dan 45 cent. Nu zijn dat vergelijkingen met Polen en Kroatië. Maar, waarom het verschil met Zwitserland en Oostenrijk veel meer moet zijn dan dat oorspronkelijke kwartje van Kok, blijft een raadsel. Dat was immers niet meer dan 11,5 eurocent

Aleid Wolfsen en de onnadenkendheid

Elsevier plaatste hem op 25 juli bij de dalers. “Jurist doet aangifte tegen Utrechtse burgemeester”, staat er op 15 juli in het AD met een artikel op 17 juli in dezelfde krant, waarin de burgemeester aangeeft dat hij een keurige regeling had, journalisten verdwalen erin. Hoe onnadenkend kan een burgemeester zijn. Dit is niet gebrek aan kennis in de omgang met de pers. Dit is een man die niet op zijn functie berekend is. Die niet begrijpt dat – hoe dan ook – zijn onkosten onder een vergrootglas liggen. Die een voorstelling in New York bezoekt, betaalt met de creditcard van zijn vrouw en de teruggave van het bedrag loopt in duigen. Oh, er is vast niets verkeerds gebeurd, maar er zijn weer die vragen.

Beste heer Wolfsen, leer dan dit van een eenvoudig raadslid (wiens declaraties als algemeen directeur altijd door de accountants werden doorgelicht), u moet vermijden dat er vragen gesteld kúnnen worden! Die kunnen een carrière om zeep helpen! Ja, en soms betekent dat een hamburger voor eigen rekening, niet waar? Bovendien in uw positie nooit zeggen dat “media zich teveel richten op schandalen rond bestuurders” en al doende er weer een opstarten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren