Plussen en minnen 22

Minnen
Nog een extra lastenverhoging
Voor zover u het nog niet weet, mag u erop rekenen dat uw elektriciteitsrekening volgend jaar weer verhoogd gaat worden met een extra belasting. We mogen via die facturen nog eens 1.3 miljard per jaar ophoesten. Dat gaat dan van uw netto inkomen af en dient om meer groene energie op te wekken. Als beste jongetje van de klas zijn we dan straks min of meer het enige land dat misschien aan de verplichtingen van de Kyoto akkoorden voldoet. Heel den Haag trots natuurlijk. Maar in combinatie met alle andere lastenverhogingen die we als burgers voor onze kiezen krijgen, maakt dat de economische uitzichten nog onduidelijker. Bovendien gaat ook het bedrijfsleven mee betalen en zo prijzen we ons langzaam maar zeker de markt uit. Al doende gaat het nog slechter met de bouw en de woningmarkt en het vertrouwen in de toekomst en vult u de lijst maar aan. We zijn nog niet failliet, maar die vraag komt er aan. In ieder geval bereiken we zo natuurlijk vanzelf een situatie van minder luchtvervuiling. Dus misschien is die extra lastenverhoging wel een hele knappe beweging om het milieu inderdaad te ontzien. Of ze dat achter de Hofvijver eigenlijk weten is ook nog een vraag.

Plussen
Gezond verstand
Ondertussen zijn ze in Duitsland aan het wakker worden. In der Spiegel zegt de Duitse regeringsadviseur Kai Konrad dat we in Europa de dijken maar moeten verhogen, aldus Trouw. “Te lang al poogt de Europese Unie eenzijdig de opwarming van de aarde het hoofd te bieden door zelf zijn CO2 terug te brengen, in de ijdele hoop dat de rest van de wereld dan volgt. Duitsland en Europa nodigen uit tot gratis meelift gedrag”.

Konrad stelt dat met de opwarming in Berlijn de temperaturen zullen stijgen tot het niveau van Rome. Nu daar valt best mee te leven. Dat kan de rest van de wereld niet zeggen, dus laten ze maar eens maatregelen gaan nemen. Dus stoppen met in ons eentje proberen het klimaat te redden en ga de dijken verhogen! Het zal allemaal niet zo lopen maar het is wel een verfrissende gedachte die in onderhandelingen zoals in Katar nu hebben plaats gevonden, misschien wat impulsen kunnen geven. En tegen gezond verstand en het ook nog gebruiken valt weinig te zeggen. Alhoewel in de grachtengordel zit een enorm aantal lieden van onze culturele elite die gezond verstand al lang afgeschaft hebben. Lastig dus.

Renovatie woningmarkt kan niet langer wachten
Zo hebben we een paar lieden die eindelijk de handschoen oppakken en nu zeker weten dat er wat in de woningmarkt moet veranderen. Die moet opleven en dat zal op termijn de hele economie laten profiteren. De regering doet dat volgens deze heren, werkzaam in het vastgoed, niet goed en daar willen ze in Trouw wel wat over kwijt. Dat was in februari en sindsdien hebben we nog niets gezien maar toch, je weet maar nooit. De kunstgrepen moeten dus de markt uit, er moet duidelijkheid over de hypotheekrente komen, stop de overmatige regulering in de huurmarkt die daardoor totaal is vastgelopen enz.

De oplossingen zijn grappig. Renteaftrek tot maximaal 33 procent, of aflossingen aftrekbaar maken, scheef wonen belasten, overdrachtsbelasting definitief afschaffen, Mark Rutte een bouwhelm opzetten enz.

Deze opmerkingen hebben nog niet veel effect gehad maar het toont wel aan dat alles wat onze overheden aanraken alleen maar gecompliceerder wordt, vooral als regelingen andere regelingen doorkruisen. Zo heeft u om de bestaande huurtoeslagen niet te hoog te maken ook regels die de huurprijzen, tegen elk economisch principe in, laag te houden. Zo is er een hypotheekgarantie voor starters terwijl tegelijkertijd gemeentes de bouwgrond steeds duurder maakten. Onnodig te zeggen dat een en ander vooral veroorzaakt wordt door het streven van alle overheden ( en woningbouw corporaties en onderwijsinstellingen enz.) om hun eigen financiële broek op te houden. U weet wie het vervolgens mag betalen! Terugtrekkende overheid? Laten we niet dromen. Er hangen te veel salarissen vanaf. Maar onder die 50 procent blijven die van alle inkomsten van burgers en bedrijfsleven wordt afgepakt. lijkt me zelfs voor de derde macht toch ook wel een nuttig streven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren