Plussen en minnen 21

Weten ze eigenlijk wat ze doen daar in den Haag. Middenin de strijd om aan de Europese norm te voldoen is een klein rekensommetje wel aardig. We moeten naar die drie procent begrotingsdiscipline wat nog altijd de staatsschuld netjes verhoogd. Zouden we die 3 procent echt halen dan hebben we een kleine 20 jaar nodig om de staatsschuld te verdubbelen. Dat we ondertussen die 3 procent niet halen maar meer, maakt dat het waarschijnlijk een stuk sneller gaat gebeuren.

Ondertussen is de politiek bezig om elkaar het leven zuur te maken en of partijpolitieke hobby’s zo goed mogelijk te realiseren. Kosten nog moeite worden daarvoor gespaard. Hetgeen die 3 procent inderdaad hoger zal maken. Maar goed Jan Modaal hoest het geld wel weer op. En je kunt altijd nog korten op de zorgkosten nietwaar. Totdat we met zijn allen inzien dat de politiek gewoon niet in staat is om de problemen op te lossen. Maar dan is het al vreselijk laat ook al komt het vroeger dan we denken.

Intussen zijn de partijen van het uitgeven, dat zijn altijd de regeringspartijen, niet in staat en niet van zin om de bovenstaande rekensom te maken. Immers zij weten wat de oplossing is. Groei is de oplossing. Dan komt er meer belasting binnen en kunnen we blijven uitgeven nietwaar! Hoe je groei moet veroorzaken weten ze eigenlijk niet maar je kunt natuurlijk beginnen met nieuwe plannen maken. Dat verhoogt bedrijvigheid en dat levert belasting op toch?

Zo is daar opeens de wens om kleine gemeentes samen te voegen tot eenheden van minimaal 100 000 inwoners. Een rapport dat aangeeft dat dit op den duur kostenverhogend werkt, is een lastig gegeven. Maar goed wij mensen zijn kort van memorie en dus gaan de plannen vroeger of later wel door. Dat we als bijvoorbeeld drie gemeentes bij elkaar twee gemeentehuizen te veel hebben en dat de derde te klein is, is vanuit den Haag gezien kennelijk een detail. Je breekt ze alle drie af en bouwt een nieuw gemeentehuis. Dat je ondertussen goud geld uitgeeft aan improvisatie en leren samen werken en een nieuwe organisatie opzetten, schijnt volledig onbelangrijk te zijn. Maar dit is allemaal nog kleinschalig.

Het samenvoegen van provincies is echt andere koek. Noordholland met Utrecht en Flevoland samen schijnt het Walhala van de ambtenarij te zijn. Noodzakelijk want in Europees verband wordt dat een sterke eenheid kletst minister Plasterk, doorgaans toch een intelligent man. Over kosten en terugverdienen heeft hij het niet. Maar net als bij die drie gemeenten hebben we straks twee provinciehuizen te koop of te huur en wordt de derde afgebroken om plaats te maken voor een hoofdkwartier dat beter correspondeert met de Europese ambities van deze samengevoegde provincies. U kent dat soort melomanen gebouwen wel, vol met marmer, hardhouten lambrisering, snelle liften en onbereikbare ambtenaren, voor een deel voorzien van BMW’s die ze niet weten te gebruiken. Het kost miljarden om het op te zetten en nog eens veel meer om het te laten draaien. En voor wie dan wel?? Juist ja voor ons die dankzij deze ontwikkelingen eens een keer groei zullen zien maar ondertussen koopkracht en vertrouwen verliezen.

Want naast deze plannen waren we toch ook bezig met bezuinigen? Als we dan groei nodig hebben, stoppen we toch met bezuinigen? Waarom doorgaan met bezuinigen en ondertussen mega uitgaven plannen voor zaken die waarschijnlijk nooit wat op zullen leveren omdat de kosten wel eens veel hoger kunnen zijn dan de baten. U begrijpt, ik begrijp er niets van.

Was den Haag ook maar eens zo eerlijk om dat te zeggen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk