Plussen en minnen 19

Alleen maar plussen? Wethouder Kolff gaat naar Veenendaal als burgemeester. Felicitaties zijn op hun plaats. Je kon het overigens aan zien komen. De man was te slim en te jong om na een maand of achttien het totale palet aan mogelijkheden van een Nieuwegeinse wethouder niet te hebben gezien en niet aan verdere carrièrestappen te denken. Daarbij was het duidelijk dat zijn binding met onze stad betrekkelijk was.

Wij zullen hem missen om allerlei redenen. De mensen van het wijknetwerk dat hij onder zijn hoede had waardeerden hem. Hij was intelligent genoeg om direct en open te zijn, wat goed over kwam! In de Raad zal hij ook gemist worden. Natuurlijk met het vorderen van de tijd werden zijn antwoorden soms wat korter, vooral wanneer er gezeurd werd. Ook schemerde er langzamerhand een stukje bestuurlijke arrogantie door wanneer zijn opmerkingen niet begrepen werden. Maar wat een dossierkennis en wat een overwicht, ook op de collega’s die naast hem soms wel wat kleiner leken te worden. Dat werd natuurlijk ook bevorderd door de fysieke verschijning van de man. Hij laat dan ook een groot stuk ruimte achter.

Het zal niet makkelijk zijn om dat in te vullen. De komst van de heer Wouter Kolff werd veroorzaakt door een aantal problemen binnen de VVD-fractie die zelfstandig niet in staat bleek om een wethouder te kiezen. Vervolgens werden ze dus door een buitenstaander onder de duim gehouden. De vraag is natuurlijk hoe het deze keer zal gaan.

Met enige zelfgenoegzaamheid telt de fractie haar zegeningen in een buiten Nieuwegein. Maar of ze deze keer zelfstandig tot een oplossing weten te komen? En al komt er dan een oplossing is dat nog geen garantie voor continuïteit en stabiel beleid. Immers sinds het vertrek van wethouder de Bruin naar Papendrecht, en daarmee het verlies van een enorm stuk kennis en ervaring rondom de binnenstadsplannen, heeft de VVD altijd moeite gehad met de eigen bewindvoerders. Wisselingen en conflicten waren het gevolg, om over de daardoor ontstane kosten maar niet te spreken. De toekomst zal leren of daar verbetering in komt.

Overigens heeft Nieuwegein wat bewindslieden betreft niet altijd geluk. Vanuit de CDA –kant kwamen na het vertrek van Wil Sluis vier jaar later een wethouder die zonder enige ervaring in de Raad de boel maar moest regelen. Dat deed Carla Breuer na verloop van tijd redelijk goed maar na een jaar of zes werd ook door haar voor het burgemeesterschap elders gekozen. Ook Wethouder Lubbinge en zijn geweldige kennis van onze binnenstad en de bijbehorende financiën ging voor Nieuwegein verloren. Gelukkig hebben we voor hem een opvolger die het klappen van de zweep wel zal leren. Al met al komt de tijd dat er een grotere stabiliteit noodzakelijk wordt.

Dat maakt dat de keuze binnen de VVD-fractie belangrijker is dan het poppetje op zich dat het moet gaan doen. Continuïteit en ervaring zijn daarbij de twee kernpunten! En gezien de positie van de VVD in het landelijk gebeuren zal een toekomstige VVD-wethouder zijn of haar politieke toekomst, mits er geen grote blunders begaan worden, met redelijk vertrouwen tegemoet kunnen zien. Dat maakt het persoonlijke risico gelukkig wat kleiner. Wie de schoen past….. Wij zijn benieuwd.

Wouter Kolff gegroet. Het ga je goed. Sinds ik weet dat je uit een Hervormd gezin komt en je af en toe uitleeft op de piano, werd je voor mij bijna glashelder. Ik ken dat namelijk van A tot Z. Ik wens je veel plezier met je bezigheden en veel geluk met je verdere keuzes in de politiek of elders.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk