PLUS van Loon stopt met wegwerpplastics

Met ingang van het barbecueseizoen 2019 vervangt PLUS van Loon op winkelcentrum Nedereind het plastic wegwerpservies voor herbruikbare borden, kommen, bekers en bestek. De supermarkt in Nieuwegein is hiermee de eerste supermarkt die haar assortiment disposables op deze manier duurzamer maakt.

BBQ’en zonder wegwerpplastic
Bij de eeste zonnestralen slaat Nederland massaal aan het barbecueën. Smakelijke avonden met familie, vrienden en buren, maar soms ook met veel afval. PLUS luidt het BBQ-seizoen volgend jaar graag duurzamer in door afwasbaar – en dus herbruikbaar – serviesgoed en bestek aan te bieden.

Plastic Whale blij met maatregel
Het gebruik van wegwerpplastics ligt al langer onder vuur door de impact ervan op het milieu en vanwege de plastic soep. Marius Smit, oprichter Plastic Whale: ‘De Europese Commissie heeft onlangs prachtige plannen gepresenteerd om plastic vervuiling en plastic soep te verminderen. Deze plannen zijn al in een vergevorderd stadium, wat onder andere zal betekenen dat veel producten, en op den duur wegwerpplastics in het algemeen, uit de markt zullen verdwijnen. Ik juich het van harte toe dat Plus hierin al eerder haar verantwoordelijkheid neemt en nu al besluit te stoppen met de verkoop van wegwerpplastics.’

Steeds minder plastic bij PLUS
Met het opnemen van afwasbaar serviesgoed loopt PLUS, als Meest Verantwoorde Supermarkt, vooruit op het Europese beleid dat wegwerpplastics binnenkort verbiedt. Het Europese verbod moet de plastic soep in de zeeën en oceanen tegengaan. PLUS vervangt plastic wegwerpartikelen door artikelen die het milieu minder belasten. De supermarkt is hierover al langer in gesprek met haar leveranciers en experts. Afwasbaar serviesgoed in het PLUS assortiment is een nieuwe stap naar minder wegwerpplastic.

Ook rietjes, roerstaafjes en andere producten aangepast
PLUS wil zo min mogelijk disposables in het assortiment voeren. Voor consumenten die het afwassen van herbruikbare bordjes en bekertjes (nog) niet zien zitten, zijn deze straks nog steeds beschikbaar in een variant voor eenmalig gebruik. Die zijn niet gemaakt van plastic, maar van de hernieuwbare natuurlijke materialen karton of bagasse, een materiaal gemaakt van de afvalstroom van suikerriet. Deze bordjes en bekertjes mogen, mits niet al te vies, bij het oud papier. Ook andere producten van PLUS worden aangepast. Zo zijn de rietjes vanaf komend voorjaar van papier en de roerstaafjes van FSC-gecertificeerd hout. De tapas- en satéprikkers worden omgezet naar FSC-gecertificeerd bamboe. Bier- en wijnglazen worden gemaakt van gerecycled PET. PLUS blijft in gesprek met de industrie over eventuele duurzamere alternatieven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren