Pluktuin EreBloem uit Nieuwegein maakt kans op Appeltje van Oranje 2023

Pluktuin EreBloem uit Nieuwegein maakt kans op een Appeltje van Oranje 2023. En vanaf 31 mei kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op Pluktuin EreBloem als favoriet. Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 9 juni aanstaande via: stem.oranjefonds.nl.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Bruggenbouwers in de Buurt. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Het Oranje Fonds heeft dit thema gekozen voor de uitreiking van 2023, omdat deze initiatieven onmisbaar zijn voor onze samenleving. Zij doen ertoe. En maatschappelijke ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat dit soort projecten nog belangrijker zijn geworden.

Cruciaal
Zo staat verbondenheid tussen buurtgenoten onder druk door de individualisering en vergrijzing. Ook zijn buurten steeds diverser geworden, waardoor achtergronden, leeftijden en leefstijlen steeds meer uiteenlopen. Tegelijkertijd is er veel bezuinigd op ontmoetingsplekken en manieren om te bouwen aan onze samenleving. Terwijl verbondenheid tussen mensen cruciaal is voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en naar hun buurt. Sociale relaties in buurten zijn een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. En ze vormen een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.

Drie Appeltjes
Dankzij projecten als Pluktuin EreBloem worden buurtbewoners met elkaar verbonden in Nieuwegein. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Pluktuin EreBloem
Een verwaarloosd stuk grond omtoveren tot een eetbaar groen mini-paradijs waar buren samenkomen. Dat was het begin van Pluktuin EreBloem in Nieuwegein. Inmiddels zijn door de tuin buren meer betrokken, kijken bewoners meer om naar alleenstaande ouderen en is er meer sociale controle op kinderen die buiten spelen. Want Pluktuin EreBloem is een plek waar buren elkaar ontmoeten, kinderen meer over de natuur leren en alleenstaande ouderen weer onder de mensen komen. Er zijn dertig vrijwilligers. Jong en oud werken samen aan één doel: een mooie tuin en goede oogst. Ook zijn er jaarlijks zo’n twintig activiteiten waarbij iedereen welkom is om samen te tuinieren of voor een kop koffie en een praatje. “Buren die in dezelfde straat wonen, met allemaal uiteenlopende achtergronden en levenssituaties, raken hier met elkaar in gesprek.”

Koningin Máxima
De prijzen worden in oktober uitgereikt door Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk. De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk