Plofkraakverdachte uit Nieuwegein samen met zijn kompanen voor de rechter

Vijf mannen en een vrouw moesten vandaag voor de rechter verschijnen in een regiezitting voor het voorbereiden van plofkraken. Dit ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak. Een dodelijke explosie in Overvecht en een fatale crash op A2 worden gelinkt aan de groep waarvan de 24-jarige Nieuwegeiner deel uit maakt. De rechtbank in Utrecht trekt in oktober vier dagen uit voor het proces tegen de vijf mannen en de vrouw

Eén van de verdachten is de 23-jarige Marco van D. uit Utrecht, die vorige maand tot drie jaar celstraf werd veroordeeld voor het doodrijden van een jonge vrouw uit Nieuwegein op de A2 bij Nieuwegein. Hij wilde toen niets zeggen over de plofkraken, maar duidelijk was dat het Openbaar Ministerie van plan was om hem ook daarvoor te vervolgen.

Toen de Utrechter met een snelheid van 256 kilometer per uur de auto van het slachtoffer op de A2 ramde, was hij een in Duitsland gehuurde Audi RS6 aan het testen voor plofkraken in Duitsland, denkt het Openbaar Ministerie (OM).

Afluisterapparatuur
Van D. en de drie andere inzittenden vluchtten na de fatale crash en spraken daarna in de auto van een van hen over het ongeluk. In die auto zat afluisterapparatuur, omdat de politie al bewijs voor het plegen en voorbereiden van plofkraken verzamelde. De vier inzittenden werden dezelfde avond nog aangehouden.

Samen met vijf anderen wordt Van D. nu vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie, het stelen van snelle auto’s en het bezit van onder meer gasflessen en jerrycans om mogelijk geldautomaten op te blazen.

Proefpinautomaat
De verdachten komen uit Utrecht, Nieuwegein en Den Bosch (21-31 jaar). Ze worden ook gelinkt aan de vondst van een complete pinautomaat in een bedrijfspand in de Utrechtse wijk Overvecht. Die wmas aangeschaft om als proefopstelling te dienen voor het opblazen van deze machines, stelt het O. Hierbij viel 5 september 2020 ook een dode.

Woensdag stonden de zes verdachten voor het eerst voor de rechter in een zogeheten regiezitting, waar verzoeken tot nader onderzoek worden besproken. Van dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 oktober worden alle feiten met de verdachten besproken en komt de officier van justitie met strafeisen. Die zijn voor plofkraken de afgelopen jaren flink verzwaard.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren