Plannen Lekboulevard – Hoog Zandveld

Na zo’n 5 jaren van plannenmaken, praten in verschillende belangengroepen, adviezen van de Begeleidingscommissie is er nu een stedebouwkundigplan. Iedereen die hieraan heeft meegewerkt mag trots zijn op het resultaat.

De gemeente Nieuwegein heeft allerlei mogelijkheden bekeken om het hele gebied Lekboulevard te herstructureren en om de voetgangersverbinding met HoogZandveld te verbeteren. Vervolgens werden de plannen uitgebreid met HoogZandveld de schoollocatie, Winkelcentrum en Buurthuis.

Omdat er nu zoveel partijen meedachten werd het proces ook ingewikkelder. Maar duidelijk doel was een woon- zorg zone te realiseren met intra- en extra murale zorg, eerstelijns gezondheidszorg, bredeschool en het moderniseren van het Winkelcentrum. Extra woningen zijn nodig voor de financiele haalbaarheid van de plannen. Voor het hele gebied geldt voor het CDA dat het geen Mono-cultuur mag worden van alleen maar ouderen en mensen die financieel draagkrachtig zijn.

Naar de mening van het CDA is heel zorgvuldig gekeken naar de belangen van de bewoners uit de wijk. Ook de winkeliers en de bewoners boven het Winkelcentrum waren bezorgd over de ontwikkelingen. Gelukkig zijn zij, om 5 vóór 12, met plannen gekomen. Op aangeven van de gemeente Nieuwegein zijn zij in zee gegaan met een belanghebbende projectontwikkelaar en zijn plannen getekend. Wij zijn daarvan op maandag 31 oktober op de hoogte gesteld. Wij waren onder de indruk van de inzet van de Vereniging Van Eigenaren en de resultaten van hun interne discussie.

Het CDA heeft daarom een amendement ingediend om de deelprojecten 2 en 3 nu nog niet definitief vasttestellen, maar om de plannen van de winkeliers mee te nemen bij de inspraakresultaten van het voorontwerp bestemmingsplan Lekboulevard-HoogZand. Voorwaarden voor het CDA zijn wel dat er geen onnodige vertraging optreedt en dat de financiele gevolgen niet voor rekening van derden, dus ook niet voor de gemeente, komen. Het Amendement is met algemene stemmen, minus één, aangenomen. Wij zien met vertrouwen de resultaten van deze samenwerking tussen het particulier initietief en de gemeente tegemoet. Dit is een ervaring waar we als gemeente veel van leren en die we in de toekomst, wanneer vaker sprake zal zijn van dit soort herstructurerings ontwikkelingen, goed kunnen gebruiken.

Marloes de Bont

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk