Plaatpizza

Zelfgemaakte pizza is echt niet ongezond. Zeker omdat je er veel verse ingrediënten op kunt gebruiken. Dit recept is voor twee bakplaten, dus ruim voor 4 personen. Het deeg wordt zelfgemaakt in de broodbakmachine. Voor het deeg:
2,75 dl water
2 eetlepels olijfolie
450 g bloem
1 theelepel zout
2 theelepels witte basterdsuiker
7 g instantgist (Dr. Oetker) Voor de saus:
1 grote ui scheutje olijfolie
2 blikjes tomatenblokjes op sap (à 400 gr)
2 eetlepels Italiaanse keukenkruiden
evt. ca. 1 ½ eetlepel maïzena Voor het beleg van de pizza
Stukjes tomaat, uienringen, ringen paprika, fijne preiringetjes, kleine stukjes broccoli, gesneden champignons.
Reepjes ham of salami, reepjes gekookte of gebakken kipfilet, garnalen, tonijn uit blik, ansjovis.
Stukjes ananas, olijven, zongedroogde tomaten.
Geraspte kaas.(evt wat extra parmezaanse kaas), mozarella in plakjes
Eventueel extra oregano (gedroogd).Extra: broodbakmachine, 2 ovenbakplaten (ingevet of met bakpapier bekleed), deegroller Schenk het water in de vorm van de broodbakmachine.
Voeg de olie en de helft van de bloem toe.
Strooi het zout en de suiker erover.
Bedek alles met de rest van de bloem en strooi in het midden de gist erop.
Zet de vorm in de broodbakmachine en stel het deegprogramma in.
Maak ondertussen de saus.
Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in een hapjespan.
Fruit de ui lichtbruin en voeg de tomatenblokjes toe.
Roer de kruiden erdoor en laat even doorpruttelen.
Als je de saus te dun vindt kun je hem binden met maïzena die je in wat water of wijn hebt losgeroerd.
Laat daarvoor de saus even goed doorkoken, zodat de maïzena zijn werk kan doen.
Zet dan de kookpit uit en laat de saus tot gebruik staan.
Maak een keus uit het pizzabeleg en was en snij dat alvast.
Verwarm de oven tot 200°C (hetelucht) of 220°C.
Als het deeg klaar is, het uit de machine halen en met de hand een keer flink doorkneden op een met bloem bestoven werkblad.
Verdeel het deeg in twee stukken en rol deze uit tot ze de vorm van de bakplaten hebben.
Leg het deeg vlug op de bakplaten, pas op het rekt snel uit, en duw het nog wat beter in vorm.
Laat de randen iets hoger.
Roer de saus een keer goed door en strijk deze over de twee pizza’s uit.
Laat de randen vrij.
Beleg de pizza ruim met het pizzabeleg.
Je hoeft niet de hele pizza met dezelfde groentes, vleeswaren etc. te beleggen.
Je kunt bijvoorbeeld per helft andere soorten beleg gebruiken.
Zorg er alleen wel voor dat er op het deel voor de vegetariërs geen vlees en/of vis terecht komt.
Bestrooi rijkelijk met de geraspte kaas en eventueel nog met extra oregano.
Schuif de bakplaten in de oven en bak de pizza’s in ca. 20 minuten goudbruin. Hoofdgerecht voor ruim 4 personen
Voorbereiden: 90 minuten om de machine het deeg te laten maken
Bereiden: ca. 35 minuten (incl. oventijd) Tip
Weinig tijd?
Maak de pizzabodem van een pak mix voor pizzabodem (Koopmans) volgens de beschrijving op het pak. Dit deeg hoeft niet te rijzen. Gebruik voor de tomatensaus een grote pot kant en klare pizza/pasta saus. Wel verse groenten e.d. voor het pizzabeleg nemen.
Geen broodbakmachine in huis? Maak de pizzabodem dan van een pak broodmix voor witbrood of bruinbrood (Koopmans) volgens de beschrijving op het pak. Dit deeg moet wel rijzen. Weetje
De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied.
De pizzabodem werd als bord gebruikt voor de ingrediënten die er op geschept werden, waarna dit “broodbord” leeggegeten werd. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk