Pittige tomatensaus (en Tomaten-appel chutney)

Een heerlijke saus op basis van verse tomaten (nu goedkoop). De specerijen geven het bijzondere aroma en de Spaanse peper zorgt voor de pittige finishing touch. Kan bij allerlei gerechten, op de tosti of de frites of om borrelhapjes, koude schotels of salades af te maken. Als extraatje doen we er het recept van een tomaten-appelchutney bij. Deze frisse chutney kun je bij tal van gerechten eten, zelfs op een broodje gezond of bij een stamppot. Tomatensaus voor 2 flesjes van ca. 3 dl
1 grote ui
1 kg tomaten
2 rode paprika’s
1 rode Spaanse peper
½ eetlepel kaneelpoeder
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel oregano
150 g witte (basterd)suiker
2 dl azijn Extra: twee grote pannen; stevige zeef; 2 flesjes van ca. 3 dl; trechter Pel en snipper de ui.
Was de paprika’s en de tomaten, maak ze schoon en snij ze in stukjes.
Was de Spaanse peper, halveer deze, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in reepjes.
Ui, paprika, tomaat en peper in de pan doen en door elkaar scheppen.
Breng de groentes, onder af en toe roeren, aan de kook.
Laat ze op een lage pit in 15 tot 20 minuten zacht en gaar worden.
Boven de andere pan het tomatenmengsel door de zeef wrijven.
Gooi de in de zeef achtergebleven massa niet weg!!!
Hier kan nog chutney van gemaakt worden.
Door de tomatenpuree in de pan de specerijen, de suiker en de azijn roeren.
De puree aan de kook brengen, de pit laag zetten en onder regelmatig roeren de puree in laten koken tot het de gewenste dikte heeft.
Dit kan 1 tot 2 uur duren.
Intussen de flessen, de doppen en de trechter goed schoonwassen in heet water met wat soda.
Goed naspoelen met schoon water en uit laten lekken.
De flessen op een broodplank of doekje zetten (tegen het knappen) en door de trechter tot aan de rand vullen met de saus.
De vochtige doppen erop draaien en de flessen af laten koelen.
Een etiket met inhoud en bereidingsdatum erop plakken.
De saus is nu nog ca. 2 maanden in de koelkast houdbaar. Tomaten-appelchutney voor 2 middelgrote of 3 kleine potjes
tomatenmassa (restant van het bovenstaande recept)
2 kleine appels, geschild en in blokjes
1 dl water
100 g suker
1 ½ dl (appel)azijn
½ theelepel zout
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel mosterdpoeder
30 g rozijnen, gewassen Extra: ruime pan; 2 à 3 potjes met bijpassende deksels; evt. vultrechter Vul de tomatenmassa aan met de appelblokjes tot het samen ca. 500 g weegt.
Doe alle ingrediënten in een passende pan en breng ze al roerend aan de kook.
Laat de chutney al sudderend op een laag pitje inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
Ondertussen de potjes, deksels en de vultrechter goed schoonwassen in heet water met wat soda.
Goed naspoelen met schoon water en uit laten lekken.
De potjes op een broodplank of doekje zetten (tegen het knappen) en tot net onder de rand vullen met de chutney.
Sluit ze stevig af met de vochtige deksels.
Laat de potjes afkoelen en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Geopende potjes ook in de koelkast bewaren. Tip
Door de deksels en doppen voor het opdraaien aan de binnenkant vochtig te maken trekken ze tijdens het afkoelen beter aan op de rand van de pot of fles, waardoor ze beter afsluiten. Weetje
De tomaat (Solanum Lycopersicum), die oorspronkelijk uit de Andes komt, is een zeer gezonde vrucht die veel vitamine C, A, B1, B2 en B6 bevat. Daarnaast bevatten tomaten de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Tomaten bevatten de kleurstof lycopeen die de menselijke cellen beschermen tegen de schadelijke invloeden van stikstofdioxiden (tabaksrook, uitlaatgassen). Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij de bescherming tegen kanker.
In tegenstelling tot al het goeds dat de rijpe vrucht van de tomatenplant in zich heeft, is de plant zelf giftig, ook voor de mens. Op deze wijze beschermt de plant zich tegen ziekteverwekkers. De tomatenplant behoort tot het geslacht Nachtschade, tot welke groep ook de aardappel, aubergine en paprika behoren. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk