Piroshki

In verband met het zomerreces vandaag in de receptenrubriek een gouwe-ouwe uit 2008. Herinnert u zich deze nog ?

Russische deegpakketjes met een vulling van spitskool, hardgekookt ei en dille. Heerlijk als lunchgerecht of tussendoortje, maar ook heel geschikt als borrelhapje. Maak ze dan wat kleiner. Voor 6 stuks:
6 plakjes diepvries bladerdeeg
1 eetlepel zout
200 g spitskool, gesneden
15 g boter of margarine
100 ml melk versgemalen peper
1 theelepel suiker
3 eieren, biologisch of vrije uitloop
½ zakje verse dille (van 15 g) of 1 afgestreken eetlepel gedroogde dille

Extra: bakkwastje

Doe de spitskool in een schaal, strooi er het zout over en laat een kwartiertje staan. Ondertussen de verse dille wassen, drogen en fijnsnijden. Druk daarna de kool goed uit in een zeef of een vergiet. Verhit de boter in een koeken- of hapjespan en bak de kool 1 à 2 minuten. Schenk de melk erbij, breng het geheel aan de kook, draai de kookpit op half en laat 5 tot 7 minuten zachtjes doorkoken.

Breng op smaak met de suiker en peper. Giet de overtollige melk af, vang deze melk op in een bakje, en laat de spitskool afkoelen. Laat ondertussen het bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven tot 200°C. Kook de eieren in 7 tot 8 minuten hard. Pel ze en snij ze in kleine stukjes.

Meng de spitskool met het fijngesneden ei en de dille. Leg op de helft van ieder bladerdeegplakje 1/6 van het koolmengsel. Vouw de andere helft eroverheen en druk aan de randen goed vast, eventueel de randen eerst iets nat maken. Leg de piroshki’s op een met bakpapier bekleede bakplaat en bestrijk ze met een kwastje met de opgevangen melk. Bak ze in het midden van de oven in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer de piroshki’s warm.

Vegetarisch voor- of lunchgerecht of borrelhapje

Tijd ca. 35 minuten (plus 25 minuten oventijd)
Bron Allerhande dec. 2007 Tip

Je kunt de Piroshki’s ook als borrelhapje maken. Snij daarvoor de bladerdeegplakjes (nu ca. 8 stuks) in vieren en plak steeds twee vierkantjes op elkaar met een lepeltje vulling ertussen. De baktijd is nu wat korter namelijk 15 tot 20 minuten.

Weetje
In tegenstelling tot de meeste andere koolsoorten is spitskool is een typische zomerkool. De binnenlandse aanvoer vindt voornamelijk in juni en juli plaats. Deze koolsoort dankt zijn naam uiteraard aan zijn spitse uiterlijk. De bladeren liggen losser over elkaar dan bij de winterkolen het geval is. Spitskool kan niet bewaard worden zoals de winterkolen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren