Perzikijs

Warm, warm, warm buiten…eindelijk. Hoogste tijd voor ijs. Lekker romig zelfgemaakt ijs. Perzikijs in dit geval. Gemaakt van vers fruit en slagroom. Dit ijs kun je in de ijsmachine of in de diepvriezer maken.

Voor 6 personen:
4 rijpe perziken
2 ½ dl gezoete gecondenseerde melk
1 citroen
3 dl slagroom
geschaafde amandelen
ijswafeltje of bijpassend koekje

Extra: keukenmachine of staafmixer; zeef; mixer; ruim diepvriesbakje of ijsmachine.

Bij gebruik van een ijsmachine met koelcontainer deze de avond voor gebruik in de diepvries leggen.

Snij met een scherp mes de perziken in vieren.
Verwijder de pit en de schil en snij het vruchtvlees in vieren.
Pers de citroen uit.
Pureer de perzikstukjes, melk en citroensap met de keukenmachine of de stafmixer.
Wrijf de puree door een zeef boven een kom.
Klop de slagroom lobbig in een andere kom en spatel slagroom en perzikpuree door elkaar.
Schep het mengsel in een diepvriesbakje en zet dit onafgedekt in de vriezer.
Als de randen van het mengsel beginnen te bevriezen (na ca. 1 uur) het goed omroeren met een vork.
Zet het ijs terug in de vriezer.
Herhaal het voorgaande de eerstkomende 2 tot 3 uur tot het ijs stevig is.
Dek het ijs af als je het niet meteen gaat gebruiken.

Bij gebruik van de ijsmachine volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzing ijs draaien.

Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan lichtbruin.
Dien het ijs op met een ijswafeltje of bijpassend koekje en garneer met de geroosterde amandelen.

Nagerecht
Tijd ca. 20 minuten + tijd in de vriezer of de ijsmachine.
Bron: “IJs, de perfecte verwennerij” door Susanna Tee.

Tip
In plaats van de zoete gecondenseerde melk kun je ook magere koffiemelk nemen. Je moet dan wel een afgestreken eetlepel suiker toevoegen of twee theelepels zoetstof (droge).
Als je ijs wat grover van structuur mag zijn hoef je de puree niet door een zeef te wrijven.
Tijdens het vriesproces in het bakje kun je het halfbevroren ijs ook nog een keer in de keukenmachine doen om het nog een keer goed glad te mixen alvorens verder te gaan met het vriesproces.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk