Pecannotenbrood

Bij Pecannoten denk je meteen aan Amerika. Niet zo vreemd, omdat de VS hoofdproducent van deze, van nature in dit land voorkomende, noten is met een jaarlijkse productie van 150.000 tot 200.000 ton.
Vandaag een recept van Pecannotenbrood voor de broodbakmachine of ambachtelijk met de hand. Een heerlijk, luchtig brood dat zowel met hartig als zoet beleg erg lekker smaakt. Geen pecannoten in huis? Dit brood kan ook met walnoten gemaakt worden, alhoewel de pecannoten een iets zoetere en meer bescheiden smaak hebben.Nodig voor een brood of broodjes:
3 dl lauw water
1 eetlepel olie
1 eetlepel keukenstroop *
350 g broodmix bruin of meergranen **
½ theelepel zout
5 eetlepels pecannoten, grof gehakt
1 theelepel gist (indien niet in de broodmix) NB. Houdt de gegeven gewichten e.d. zo nauwkeurig mogelijk aan.
       Met eet- en theelepels worden afgestreken lepels bedoeld. Extra: broodbakmachine; springvorm van ca. 22 cm doorsnede Schenk het water in de vorm van de broodbakmachine en voeg de olie, de stroop en de helft van het broodmix toe.
Bij gebruik van een zelf samengestelde mix deze goed mengen voor het in de vorm gaat.
Strooi het zout en de noten erover.
Bedek alles met de rest van de broodmix en strooi indien nodig de gist in het midden erop.
Zet de vorm in de machine en stel deze in op het deegprogramma.
Als het deeg klaar is de springvorm beboteren en het deeg met behulp van een spatel in de vorm doen.
Als je broodjes wilt maken het deeg op een met bloem bestoven werkvlak leggen.
Verdeel het deeg in de gewenste hoeveelheid stukken en vorm er naar eigen smaak broodjes van of rol het met een deegroller wat platter en steek of snij er vormen van.
Leg de broodjes met wat tussenruimte op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Leg een theedoek over de springvorm of over de bakplaat en laat het deeg nog een minuut of tien staan.
Ondertussen kan de oven voorverwarmd worden tot 220°C.
Knip het brood aan de bovenkant in met een schaar zodat lange kerven ontstaan en schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven.
De broodjes kunnen eventueel ook ingeknipt worden, maar kunnen ook zo de oven in.
Bak het grote brood 20 tot 25 minuten en de kleine broodjes 15 tot 20 minuten.
Bestrijk brood of broodjes eventueel meteen als ze uit de oven komen met een glazuur, zoals bij Tip genoemd.
Laat brood of broodjes even uitdampen voor ze uit de vorm of van de bakplaat worden gehaald. Met de hand:
Ambachtelijk en rustgevend het brood met de hand kneden en bereiden?
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed ze tot een deegbal.
Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak flink door en sla het af en toe tegen het werkvlak, hierdoor worden de gistcellen geactiveerd.
Doe het deeg in de kom terug en dek deze af met een stuk plastic of een vochtige theedoek.
Laat het deeg op een warme plaats (in ieder geval niet op een tochtig plekje) 1 à 1 ½ uur rijzen (of zie de verpakking als je kant en klaar broodmix gebruikt).
Vorm het tot een groot brood of kleine broodjes.
Laat het afgedekt ca. 30 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor tot 220°C en bak brood of broodjes in 20 tot 25 minuten en de kleine broodjes 15 tot 20 minuten.
Bestrijk brood of broodjes meteen als ze uit de oven komen eventueel met een glazuur, zoals bij Tip genoemd.
Laat brood of broodjes even uitdampen voor ze uit de vorm of van de bakplaat worden gehaald. * Keukenstroop = de rietsuikerstroop voor op pannenkoeken.
** De broodmix kun je zelf samenstellen. Neem b.v. 150 gr witte bloem, 50 gr maïsmeel, 75 gr haverbloem en 75 gr gerstemeel. De laatste twee meelsoorten te verkrijgen bij de molen “De Windotter” in IJsselstein of evt. op de markt bij de natuurvoedingskraam. Tips
– Dit brood eenvoudiger maken? De ingrediënten zoals beschreven in de vorm van de broodbakmachine doen en de machine instellen op het programma voor volkorenbrood.
– Bestrijk brood of broodjes meteen als ze uit de oven komen met wat water, melk, gesmolten boter of met water verdunde keuken- of appelstroop (dit noem je glazuren). Weetje
Glazuur is om de bovenkant van het brood te bestrijken, dat kan met losgeklopt ei, melk of room, gesmolten boter, jam, siroop, honing of marmelade (zoet brood) of glazuur van poedersuiker zijn. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk