Paaskrans met choco-eitjes

Lekker voor bij het paasontbijt of de paasbrunch is deze broodkrans met verstopte chocolade-eitjes. Maak hem van witbroodmix of, voor iets meer body, van (licht)bruinbroodmix. Als je hem voor het bakken een beetje nat maakt en met suiker bestrooid is hij ook helemaal top bij de thee of koffie. Ingrediënten
500 g broodmix (bv. Koopmans)
325 ml koud water
25 g boter of margarine
1 eetlepel suiker
ca. 15 chocolade-paaseitjes puur of melk (of allebei)
kristalsuiker (naar eigen wens) Extra: broodbakmachine, mixer met deeghaken of keukenmachine; bakplaat met bakpapier of bakmatje Doe de ingrediënten, behalve de choco-eitjes, in de vorm van de broodbakmachine en kies het programma voor deeg maken.
Na 1 ½ uur is het deeg klaar en kan het verder verwerkt worden.

Of maak een deeg in een deegkom door de genoemde ingrediënten met de mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg te kneden, of in de keukenmachine.
Dek de kom af en laat het deeg 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Bestuif een grote broodplank met wat bloem.
Kneed op deze plank het deeg nog even snel met de handen door en verdeel het in drie even grote stukken.
Rol met de handen gelijkmatige dikke rollen van het deeg tot een lengte van ca.75 cm en ca. 3 cm dik.
Doe wat bloem op de handen en de plank als het deeg begint te plakken.
Leg de deegrollen in de lengte tegen elkaar aan en maak er voorzichtig een dikke vlecht van.
Leg de vlecht in een cirkel op de broodplank en druk de uiteinden tegen elkaar.
Knijp het deeg goed vast anders gaat het los tijdens het bakken.
Schuif de broodkrans voorzichtig van de plank op de bakplaat.
Verdeel de eitjes over de krans en stop ze aan de onderkant voorzichtig tussen de gevlochten slierten.
Het is niet erg als ze er aan de bovenkant iets bovenuit piepen, maar niet te veel.
Leg de krans mooi rond neer, dek hem af met een schone theedoek en laat nog zo’n 30 à 40 minuten narijzen.
10 Minuten voor het einde van de rijstijd de oven voorverwarmen tot 220°C (elektrische oven) of 200°C (hetelucht).
Nu eventueel de krans bestrijken met wat water en met suiker bestrooien.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de krans in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
Mocht je de broodkrans niet met suiker hebben bestrooid, dan kun je hem nu (als hij uit de oven komt) met een kwastje met water of gesmolten boter bestrijken zodat hij gaat glimmen.
Laat de krans wat afkoelen voor hij aangesneden wordt. Tip
Voor extra grote “choco-plekken” in de paaskrans kun je twee eitjes tegelijk op dezelfde plek in het brood duwen. Weetje
Wanneer is het Pasen?
Pasen wordt in de westelijke kerken altijd op de zondag na de eerste volle maan in de lente gevierd. Daardoor kan dit christelijke feest in een periode van 35 dagen vallen, van 22 maart tot 25 april. Dit jaar valt Eerste Paasdag op 12 april, in 2010 op 4 april, in 2011 op 24 april en in 2012 op 8 april.

Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton. Voor eerdere recepten, ga naar het archief (het pannetje) hiernaast

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk