Overeenkomst Verzorgd Wonen voor appartementen aan de Van Reeslaan

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dat is de wens van de bewoners van het appartementencomplex aan de Van Reeslaan in Nieuwegein. Daarom hebben zij samen met de gemeente Nieuwegein onderzocht wat er nodig is om het gebouw levensloopbestendig te maken. Het resultaat is er. Donderdag 25 oktober tekenden twee bestuursleden van de Vereniging van Eigenaren Van Reeslaan 31 t/m 101 en wethouder Hans Adriani een Sociale Overeenkomst Verzorgd Wonen. De overeenkomst is een pilot voor de gemeente Nieuwegein om te onderzoeken of een samenwerking zoals deze kan leiden tot meer Verzorgd Wonen in Nieuwegein.

Het complex aan de Van Reeslaan bestaat uit 36 koopappartementen en verkeert in goede staat. Het is mede vanwege zijn ligging geschikt om langer zelfstandig te wonen met een combinatie van zorg, diensten en welzijn. Het winkelcentrum Makado en ontmoetingscentrum De Wenck liggen op loopafstand. De eigenaren van het complex worden collectief ouder en hebben daarom het plan opgevat samen met de gemeente te kijken wat er nodig om het gebouw aan te passen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig in hun ‘eigen’ huis kunnen blijven wonen. De heer Wever, bestuurslid van de VvE: “Het onderzoek heeft ons de ogen geopend naar de wijk. We zijn wijzer geworden en deuren zijn open gegaan. We staan nu veel dichter bij de wijkactiviteiten. De koffiesessies in ontmoetingsruimte De Wenck zijn een succes. We zijn aangehaakt op het maandprogramma van ontmoetingsruimte De Wenck.”

Om langer thuis te kunnen blijven wonen is samenwerking tussen gemeente en VvE noodzakelijk. Iedere partij moet de verantwoordelijkheid nemen voor een deel van de werkzaamheden en activiteiten. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de openbare ruimte, voor de collectieve inzet van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de aanwezigheid van een voorzieningenstructuur in de wijk. De VvE is zelf verantwoordelijk voor de aanpassingen aan het gebouw en de algemene ruimten (trappen, gangen, lift, De gemeente levert hieraan een financiële bijdrage.

Wethouder Hans Adriani: “Deze pilot toont aan dat de gemeente een belangrijke rol heeft in het leggen van duurzame verbindingen. Er moet een ‘vangnet’ in de wijk beschikbaar zijn of worden gemaakt. Hierbij moeten we niet alleen kijken naar de medische kant maar vooral ook naar de welzijnskant: gezond leven, voorkomen eenzaamheid, iets om handen hebben, andere mensen ontmoeten zijn van wezenlijk belang. Niet kijken naar wat kan je niet meer, maar naar wat kan er nog wel, werkend vanuit de gezondheidsfilosofie.”

Het uitgangspunt van het concept van Verzorgd Wonen is dat je dat met elkaar doet. Een gezamenlijke inzet van gemeente, VvE en in de wijk opererende partners op het gebied van zorg, gezondheid, recreatie, services en welzijn. Maar ook wederzijdse dienstverlening door buren onderling, hulp van mantelzorgers, aanvullende diensten en activiteiten vanuit het vrijwilligersnetwerk zijn belangrijk. Elke partij heeft eigen verantwoordelijkheden in Verzorgd Wonen en moet zijn rol pakken om samen Verzorgd Wonen succesvol te maken.

Wethouder Hans Adriani en mevrouw Van Heel-van Rooij en de heer Wever, bestuursleden VvE Van Reeslaan, ondertekenen de sociale overeenkomst Verzorgd Wonen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren