Over treffende trappen

Op zaterdag 25 oktober 2003 om 16.00 uur zal, in het Kunstenaarscentrum aan de Kerkstraat 38 te Nieuwegein, de expositie ‘de treffende trap’ geopend worden door Robin Janssen. De exposanten Ad Witte – fotografie en Jacqueline Tijssen – keramiek zullen tot 7 december hun werk laten zien.

Informatie Ad Witte

De mens zoekt het hogerop en heeft verschillende manieren uitgevonden om het zich makkelijker te maken, hogerop te komen en ik denk dat de oudste uitvinding hiervoor de trap was. Hoewel trappen in de natuur ook wel voorkomen, is het toch de mens die dit idee naar de eigen wensen en mogelijkheden uitbouwde. Zo onstonden er allerlei uitvoeringen van ladders, vouwtrapjes, roltrappen enz. Ook architecten maakten zich meester van het idee en zo onstonden imposante trappen, uitsluitend bedoeld om het aanzien van de eigenaar te vergroten.

Toen Jacqueline het idee opperde om trappen als thema te nemen voor onze expositie had ik aanvankelijk wat bedenkingen. Ik ben niet zo’n architectuurfotograaf, maar je komt ze overal tegen, ook in mijn dia-archief en ik had nog tijd genoeg om erop uit te gaan op zoek naar trappen en zo belandde ik onder andere in Toscane, Zaltbommel en Nieuwegein.

Omdat het onderwerp vrij beperkend is in mogelijkheden heb ik variatie gezocht in mogelijkheden van het digitaal bewerken van de foto’s en zo is een reeks van treffende trappen onstaan varierend van “gewone” kleurenfoto’s tot grafische zwart-wit composities.

Informatie over Jacqueline Tijssen

Jacqueline is al heel wat jaar bezig met keramiek. Sinds een paar jaar professioneel. Huizen, torens en boten zijn haar passie. Een architect in klei. Over het onderwerp van deze expositie Over treffende trappen zegt Jacqueline: “gefascineerd door het ritme van trappen komt dit thema bij het maken van torens en huizen vaak terug in mijn werk.

Nu is dit de titel van de expositie geworden en geeft het de mogelijkheid om het onderwerp uit te diepen. Dus niet alleen het prachtige ritme van de treden, de wenteling naar omhoog, het zoeken naar de top, maar ook de achter liggende betekenis van trappen. De trappen der macht, het trappenhuis, en op een hoge trap staan. En wat wil je pakken zo hoog op die trap? Een zoektocht: is het geworden. Trapje op, trapje af.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk