Over jeugd en toekomst

Afgelopen donderdag werd de gemeente Nieuwegein officieel fair trade gemeente. Daarmee is Nieuwegein de 10e gemeente in Nederland die deze titel mag dragen. Een prestatie van formaat van de mensen van de stichting Fairtrade Nieuwegein. Terecht werden zij door Agnes Jongerius in het zonnetje gezet.
Om fair trade gemeente te mogen worden, moet voldaan zijn aan 6 criteria: er moet een lokale werkgroep zijn die zich voor fair trade inzet, de gemeente moet zich uitspreken voor fair trade en dat in haar eigen inkoopbeleid ook toepassen, in plaatselijke winkels en horeca zijn fair trade producten te verkrijgen (in Nieuwegein in 90 van de ca 400 winkels), lokale organisaties zoals scholen en kerken moeten fair trade producten gebruiken, er is media-aandacht voor fair trade en er is een programma voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Het is een gigantisch succes dat de mensen van de stichting in zo een korte tijd in staat zijn gebleken om op alle criteria goed te scoren. Fair trade past prima in de millenniumdoelen, die de gemeente Nieuwegein als Millenniumgemeente onderschrijft. Een echte stap voorwaarts naar een duurzame, eerlijke toekomst.Eerder deze week organiseerde de PvdA-fractie een eerste bijeenkomst van Vrienden van Pop in Nieuwegein. Met dit initiatief is de PvdA een maand of twee geleden gestart. Inmiddels hebben zich al zo’n 140 mensen, meest jongeren, aangemeld. Veel van die jongeren omarmen het idee van een stevige popcultuur in Nieuwegein, en willen daar zelf ook hun bijdrage aan leveren. Met zo’n 40 mensen werd dinsdag gebrainstormd over de behoefte en de mogelijkheden in Nieuwegein. Er blijkt een duidelijke behoefte aan laagdrempelige oefenruimtes, en plekken om optredens te geven en elkaar te ontmoeten. Een echt poppodium is daarvoor natuurlijk het mooiste, maar er waren ook genoeg creatieve ideeën om op kleinere schaal al veel te bereiken. Een kerngroep van deze jongeren neemt de lead om mogelijkheden en ideeën verder uit te werken. Met in het achterhoofd dat we sinds vorig jaar structureel budget hebben voor popactiviteiten in Nieuwegein, en met de politieke steun en facilitering van de PvdA.En zo stond deze week ook vooral in het teken van de Nieuwegeinse Jeugd en van de toekomst. En blijken de mooiste initiatieven te kunnen ontstaan daar waar politiek en samenleving elkaar ontmoeten en de handen ineen slaan. Daar kan geen gemeenteraadsvergadering tegen op.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren